Само дисциплината ще ни опази от коронавируса, отсече Борисов

„Нищо не може да ни опази по-добре от дисциплината. Хората които се връщат от рискови места, да запазят 14-дневен карантинен период“, това каза министър-председателят Бойко Борисов по време на извънредното заседание на Съвета по сигурността, свикано заради коронавируса. „Болниците ще изпратят доктори, за да може да се направят всички мерки, които в тази ситуация могат да се вземат. Поддържаме мерки с всички държави, наблюдаваме ситуацията, съобщи премиерът . „За да звучи експертно, в щаба, който сформираме, влизат ген. Мутафчийски, секретарят на МВР, шефът на Гранична полиция, държавният инспектор, министерствата на външните работи и на здравеопазването“, заяви още Борисов.

Премиерът Бойко Борисов събра Съвета по сигурността към Министерския съвет заради опасността от коронавируса. На него се обсъждат мерки срещу разпространението на опасната зараза.

Осигурени са над 8000 облекла и 1000 теста за коронавируса, като премиерът призова те да се използват пестеливо за хора, които наистина имат нужда от тях.

„Болниците около ГКПП ще изпратят доктори, за да може да се приложат всички мерки, които могат да се вземат в тази ситуация. Поддържаме връзка с другите държави, наблюдаваме ситуацията, но нищо не може да ни опази повече от дисциплината. 14 –дневен карантинен период на хората, които са се върнали от засегнали от заболяването райони“, подчерта премиерът.

„Връщат се ученически групи, казал съм министърът, зам.-министрите да ги чакат на аерогарата, да разговарят със семействата, да остават по домовете, докато мине съответният срок“, заяви Борисов.

„Щабът, който определихме, е от ген. Мутафчийски (ген.-майор проф. Венцислав Мутафчийски), секретарят на МВР, шефът на Гранична полиция, държавният инспектор, МВнР, здравно министерство, за да бъде максимално бърз и оперативен“, каза още Борисов.

„Всичко трябва да се проиграе и да го имаме, за да сме готови“, заяви Борисов. „Ако това продължава така, сигурно и в Япония олимпиадата не се знае дали ще се проведе. Искам тестерите да са безплатни“, каза още премиерът.

„В България беше издадена една инструкция кои лица подлежат на тестове, това са лица, които имат болестни симптоми. За такива лица е задължително и безплатни тестове“, коментира още той.

Проф. Мутафчийски обяви, че семействата на завръщащите се също трябва да са отговорни и дисциплинирани. Утре ще се разиграе всичко, засега само на летище София, допълни той.

Всички усилия са насочени към потенциално заразени пациенти, ако трябва, ще се вземат и по-драстични мерки. Първото в армията, което направихме, е да се отмени Денят на отворените врати, каза началникът на ВМА.

Преди заседанието главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев призова за засилен контрол по сухопътните граници на България заради разпространението на коронавируса.


image0 (9K)