Само една тайна , която ще ви помогне да се договорите с капризно дете

Със сигурност всяка майка познава ситуацията, когато желанията на нейното дете се променят буквално в една секунда: сега той попита за тост и го има в няколко минути, но се обръща намръщен и казва : „Не искам „. А въпросите на майката : „Защо? „, “ Какво се е случило? “ и “ Какво става? “ остават без отговор.

Лорън Там, която много години се грижи за тежко болен и сега е щастлива съпруга и майка признава, че понякога е изключително трудно да се преговаря с едно дете. Но е възможно.

Каква е причината за лошото му поведение всъщност

Първото, което Лорън иска да обърне внимание на всеки родител е: от деня на раждане но 3 годишна възраст поведението на детето се регулира от тази част на мозъка, която отговаря за емоциите, всяка секунда в ума на детето се формират 700 нови неврони. Ето защо детето не слуша – не защото е чудовище, а защото в този период на развитие се извършва най-активното формиране на главния мозък, а за поведението на детето отговарят емоциите. Именно затова детето не е в състояние да отговори на логичните въпроси на родителите си: „Защо?“, „Какво се е случило?“, „Защо направи това?“ или „Защо плачеш?“. Децата не разбират защо те искат или не искат да направят нещо в даден момент. Те просто го чувстват, и трябва да го получат, каквото и да става. Под влияние на емоционални импулси децата могат да отговорят само плачейки, крещейки, или със случайни фрази, които нямат нищо общо със свързаната реч. Или намръщено седят и мълчат.

И тук е тайната!

След като научила за това, Лорън е решила да прилага нов начин за комуникация с нейния 2-годишен син.

„Следващият път, когато синът ми първо искаше да яде тост за закуска, и след това, когато го приготвих, той се намръщи и го пусна на пода с думите:“ Не искам този тост! „, реших да не споря, да му призная, че той е прав, а не да го „измъчвам“ с въпроси. Той наистина не знае защо не иска този вкусен, прясно приготвен тост. Подобно на това, което не е наред с него. В мозъка му има само непреодолим емоционален импулс, който казва: „Не искам и това е!“.

Приех решението на сина си, и отговорих: „Е, не искаш тоста сега, можеш да го изядеш по-късно,“ и направих пауза.

На сина ми отне няколко минути, за да реши, че той все още иска тоста. Аз се отдръпнах и отидох да направя кафе.

3, 2, 1 …

7 минути след категоричния отказ моето дете се върна и реши, че е готов до консумира въпросния тост. Е, не е ли това чудо? Не само това, че си спестих 7 минутен дебат, но се случи и това, което първоначално се очакваше. „

Помнете: не спорете с детето, приемете емоциите му, прегърнете го и му дайте възможност да реши какво точно иска. Защото всичко, което иска да ви покаже е – че в даден момент той иска или не иска.

От руски: Зарата


image0 (9K)