Само името му звучи чуждоземско, иначе на българска трапеза изглежда прекрасно!

Всъщност „Раклет“ е швейцарско краве, полутвърдо сирене. В сурово състояние то мирише малко неприятно за българския вкус, но като се опече е божествено!

За това прекрасно сирене е измислен специален уред, кръстен със същото име, като в него сиренето се топи до зачервена коричка. После вече започва свещенодействието: ако сиренето се остави да се запече, се остъргва от тиганчето, а ако го искате разтопено – го изливате. Оригиналната рецепта е това да се случва върху печен или варен, необелен картоф, като се сервира с мариновани лукчета, зеленчуци, приготвени на същата скара, кисели краставички.

Домашният вариант на уреда прилича на полу-скара, полу-грил с малки, индивидуални тиганчета. За тиганчетата е сиренето, което в побългарен вариант може да бъде всякакво топено или пушено сирене, а върху скарата можете да опечете бекон, суджук, тънки резени месо и всякакви зеленчуци, нарязани на лентички, в зависимост с каква мощност е уредът. Най-важното е изживяването, че всички сте заедно, вечерята се готви пред вас, докато сладко отпивате от чашите и разговаряте задушевно.

Когато сложите Раклетът по средата на масата и около него се навъртите 5-6 добри приятели, не мислете колко и какво на цвят вино ще изпиете. Изживяването си струва!


image0 (9K)