Само с пещемали или долни бели гащи! Правилникът за къпането от 1898 г. в Старозагорските бани

На 31 март 1898 г. Старозагорският градски общински съвет приема Правилник за къпането и вътрешния ред  за посетителите на Старозагорските минерални бани.

Ето любопитни Извадки от Правилника за къпането, за вътрешният ред и за посетителите на Старозагорските градски общински минерални бани, обсъждан на заседание на общинския съвет в Стара Загора през февруари 1899 г.:

 

Чл. 2. Къпането, чистенето и затварянето па двете бани става по следущ ред:

 

а) Мъжката баня служи за къпане само на мъже. а женската на жени.

 

г) Съвместното къпане в двете бани, на мъже и жени, никак се недопуща.

 

Забележка: Размяната на къпането в мъжката и женска бани, става само по взаимно и абсолютно съгласие от посетителите на баните и то все пак в определените за къпане часове, или по разпореждане от общинското управление.

 

Чл. 5. Внисането в баните и употребление в същите на спиртни питиета, също и яденето в тях около хавузите е забранено под страх от глоба.

 

Чл. 6. Къпането е забранено на лица в нетрезвено състояние и без завивки (пещемали) или долни бели гащи.

 

Чл. 7. Безнравствените леели, провиквалията, неприличните узралсения, борелие и др., които могат да безпокоят общата тишина и нарушават спокойствието на другите посетители, било вътре в хавузите или вън баните, е забранено.

 

Забележка: I От 12 часа вечерта до 4 часа сутринта се запретява и най-малкия шум, който може да се произведе при баните, като: пеение, играние и прочие.

 

Забележка: II Стрелянието от посетителите с какъвто и да е род оръжие в дворният район на баните е забранено по всяко време.

 


image0 (9K)