Любопитно

Сам си си измислил ъгъл и сам си седнал в него

Човек вървял из града, потънал в собствените си мисли, и изведнъж осъзнал, че стои на едно място. Оглеждайки се, той разбрал, че е притиснат в ъгъл и обратен път няма.

Почувствал се толкова потиснат, че легнал и заспал. И му се присънило, че продължава да върви и никакъв ъгъл няма. Това толкова му харесало, че решил да не се събужда.

Друг човек се оказал в ъгъл. И бидейки човек волеви и целеустремен, решил да се бори с ъгъла. И той се борил, борил, измисляйки все нови и нови способи за това. И забравил, че някога имал съвсем друга цел.

Трети човек попаднал в ъгъл. Забелязал, че не е сам в него. Запознал се с други хора, научил техните истории, проявил съпричастност. И към него проявили съпричастност.

Получил усещане за общност и след това така потънал в делата на общността, че не му останало повече време да разсъждава за никакви ъгли. И вътре в себе си се радвал на това.Вървял, вървял четвърти човек и случайно влязъл в ъгъл. Отчаял се и се приготвил да умре.
Наблизо минал друг човек, видял първия и му казал:“Няма никакви ъгли! Сам си си измислил ъгъл и сам си седнал в него“.

Първият възразил:“Как така?! Ето го ъгъла, ето ме и мен, изход няма и това не е измислица!“.

-Може и да си прав, – отвърнал другият – но разсъди сам: кое ще ти донесе по-голяма полза – истината за това, че си в ъгъла или лъжата за това, че ъглите не съществуват?

Първият дълбоко се замислил.И унесен в мислите си, направил крачка, после втора …Отначало човекът не забелязал какво се случва и това, нито пък това, което го заобикаля. И когато вдигнал глава, видял, че светът е друг и той самият вече е друг.И искрено се усмихнал, за пръв път от много време насам.

chetilishte.com

Живка Кехайова

Нямам девиз, имам собствена философия.

Share
Published by
Живка Кехайова

Recent Posts

След негативната реакция: „Търговска Лига“ сменя името на болницата „Мама и аз“

В лечебното заведение няма да има педиатрично отделение...

47 минути ago

Ноле разкара още един треньор

Той обмисля да продължи сам...

един час ago

Стоян Георгиев сам напуснал ПП, имали различни мнения

Нямам място в редиците на тази партия, заяви той...

2 часа ago

Последни сме в ЕС по извънреден труд

Гърция е на първо място...

3 часа ago
image0 (9K)