Санкционират „Брикел” за запрашаване на въздуха в Гълъбово

РИОСВ – Стара Загора ще санкционира „Брикел” за допуснато запрашаване на въздуха в Гълъбово, съобщиха от Регионалната инспекция.

РИОСВ  извърши незабавна проверка във връзка с излъчен репортаж в национални медии, публикуване на снимки в социалните мрежи и постъпили сигнали около 10 часа на днешния ден за запрашаване на въздуха в град Гълъбово снощи, 9 юли. Вчера сигнали за запрашаване на атмосферния въздух не са постъпвали в регионалната инспекция.

При извършената днес проверка на място на депо за неопасни производствени отпадъци на ТЕЦ „Брикел” и на площадката на централата беше констатирано, че оросителната система на депото работи в нормален режим и няма запрашаване. Регистрираното във вчерашния ден запрашаване е в резултат на неорганизирани емисии от депото. Съгласно условията на комплексното разрешително операторът е задължен да уведомява компетентния орган при аварии или други замърсявания, както и да документира случаите на неорганизирани емисии и предприетите коригиращи мерки за ограничаване на образуването им. При проверката е установено, че не са изпълнени тези условия, за което ще бъде стартирана административно-наказателна процедура.

Предвид променливата метеорологична обстановка е издадено и предписание да се предприемат всички мерки за допълнително овлажняване на депото през следващите дни с цел недопускане на замърсяване на атмосферния въздух и ежедневно докладване за изпълнение на предписанието.


image0 (9K)