ИЗБРАНИ

Сачева: Започваме разговори със Синода, депутатите и неправителствените организации за Закона за социалните услуги

„Започваме разговори с парламентарните групи и НПО за Закона за социалните услуги, изпратили сме молба за среща със Светия Синод.“ Това каза министърът на труда и социалната политика Деница Сачева по време на брифинг в Народното събрание, предаде Агенция „Фокус“.

„Още веднъж за пореден път искаме да подчертаем, че Законът за социалните услуги не третира отнемане на деца от семействата и няма за цел да прави това. Точно обратното с него се въвеждат стандарти за качество, въвеждат се възможности за това да има по-голяма инвестиция в самите социални работници, тяхното обучение, квалификация, включително по отношение на тяхната професионална отговорност“, посочи социалният министър.

„Това, което се случва последно време в обществото, безспорно не може да ни остави несъпричастни. Не можем да проявяваме високомерие към страховете на хората. Казах, че ще започнем диалог и разговори с всички групи. Започваме разговори с парламентарно представените партии. Днес ще има среща с НСОРБ. Изпратила съм молба за среща със Синода. Очаквам да получа отговор, за да можем да направим среща с Българската православна църква, да чуем тяхното мнение, тяхното становище и това, което ги притеснява в закона. Следващата седмица ще има срещи с НПО, включително с организациите на хората с увреждания, както и с организации на протестиращите“, допълни още Сачева.

Тя подчерта, че от началото на следващата година ще бъдат проведени регионални дискусии в 6 области в България, за да се съберат максимално.

„Законът не се отнася до отнемане на деца, в този закон се регламентират всички грижи, които полагаме към възрастни хора, хора с увреждания и семейства, които имат нужда от подкрепа“, повтори Сачева.

„В момента ние все още разговаряме с хората. Не сме инициирали проверки кой пуска фалшиви новини и кой в момента буни различни страхове, но сме готови в случай, че видим, че има съзнателна злоупотреба, да сезираме прокуратурата“, изтъкна Сачева.

Елена Дюлгерова

Усмивката, която изпращаш, се връща обратно при теб.

Share
Published by
Елена Дюлгерова

Recent Posts

Слънчево за Гергьовден, градусите достигат до 26°

Следобед на отделни места в Западна България ще превали...

3 минути ago

Полицията в Пазарджик с проблем: Къде да съхранява отнетите коли

Скоро капацитетът на служебните полицейски паркинги в областта ще се изчерпа...

18 минути ago

Къде живеят най-много милиардери?

Бернар Арно и Илън Мъск са начело в различните класации...

2 часа ago

Злато и за ансамбъла на Европейската купа в Баку

До момента националките имат осем отличия...

2 часа ago

100-метров козунак бе изяден във Враца

На площада се провежда фолклорен концерт...

2 часа ago

За надежда и вяра призова столичният кмет Васил Терзиев

Той припомни, че смирението е сила...

2 часа ago
image0 (9K)