Сачева: Преговорите са замразени, а не прекратени

Сачева: Преговорите са замразени, а не прекратени

„За да има редовно правителство, то трябва да бъде стабилно. Не може да се даде цялата власт на 37 души, колкото са депутатите на ПП. … Ние сме 69 народни представители, ПП-ДБ са 64. За да може да има стабилно мнозинство, то трябва да подкрепя политики и действия на изпълнителната власт, които да са обществено полезни и приемливи за каузите и идеологиите на отделните партии. … Трябва да се изведат големите задачи пред България. За да има редовно правителство, трябва да бъдат излъчени експерти, които да са взаимноприемливи и за двете парламентарни групи – и на ГЕРБ-СДС, и на ПП-ДБ,  че могат да свършат задачите, които ще им бъдат възложени“. 
Това заяви пред БНР депутатът от ГЕРБ Деница Сачева и отново подчерта, че преговорите са замразени, а не прекратени, защото пред страната има важни задачи, които не могат да бъдат решени без редовно правителство.

„Най-доброто за България е да има стабилно редовно правителство. … Това е държавническото, мъдрото, отговорното решение, от което може би ще пострада имиджът на някои политически партии, включително и на ГЕРБ, но това решение трябва да бъде взето и си струва да бъде взето. Ако колегите от ПП не са възмъжали за такова решение, тогава ще отидем на нови избори с всички рискове от това“, посочи тя.

„Трябва да бъде зачетен вотът на българските избиратели. Трябва да се даде възможност политическите страсти да се уталожат и да има ясни разговори какви ще бъдат основните задачи пред едно редовно правителство с ограничен мандат – ПВУ, Шенген, еврозона, по-плътна евроинтеграция на страната. Те трябва да бъдат изпълнени от хора, които имат нужните качества да го направят. Това са нашите условия. Ние даваме възможност на ПП-ДБ да преосмислят позициите си към момента. … Очакваме да чуем какво е общото мнение на ПГ на „ПП-ДБ“, а не единствено и само отделни гласове от ПП“, обясни още тя.

По думите на Сачева, когато се говори за големите политически задачи пред България, Мария Габриел е човекът, „който има както капацитета, така и подготовката, контактите и политическите качества, за да ръководи изпълнението на тези задачи“.

Според нея Габриел трябва да е първият ротационен премиер на страната.

„Не сме си представяли нито мащаба, нито начина, по който ПП си представят да упражняват властта“, каза тя и уточни, че по време на преговорите между ГЕРБ и ПП-ДБ не се е говорило за неща, които се чува на записа на НС на ПП, че са обсъждани.

„Нито се е говорило за това, че ще се правят мащабни чистки в държавната администрация, нито се е коментирало това, че няма значение как ще се упражнява властта – законно или незаконно. Служби, посолства – всичко това, което чухме, за нас беше потресаващо. Това бяха едни скандални факти, които бяха изнесени“,каза тя.
Деница Сачева беше категорична, че никой в ГЕРБ не се страхува от прокуратурата, но се притесняват от т.нар. дела на трупчета.

Тя потвърди, че никой в партията не е бил уведомен за прекратяването на досъдебното производство, свързано със снимките на чекмедже с банкноти евро и златни кюлчета, за които се твърди, че са от спалнята на бившия премиер Бойко Борисов, лидер на ГЕРБ.

https://www.dnes.bg/


image0 (9K)