САЩ и Германия постигнаха споразумение, което ще позволи завършването на „Северен поток 2“

САЩ и Германия съобщиха, че са постигнали споразумение, което ще позволи завършването на газопровода „Северен поток 2“.

В съвместно изявление, публикувано на 21 юли, Вашингтон и Берлин посочват, че са се разбрали за пакет от мерки, който ще цели да намали влиянието на руския енергиен проект върху бюджета и националната сигурност на Украйна. Сред тях са и възможни санкции срещу Русия.

Изграждането на газопровода „Северен поток 2“е почти завършено. САЩ наложиха санкции върху фирмите, участващи в проекта. Впоследствие президентът на САЩ Джо Байдън освободи от санкции компанията, която отговоря за завършването на последния етап от проекта с аргумента, че мерките биха навредели на отношенията с Европа.

Вашингтон се противопоставяше на газопровода заради опасенията, че той е заплаха за енергийната сигурност на Европа, която ще стане още по-зависима от руския природен газ, и защото изграждането му ще лиши Украйна от транзитните такси, които получава за преноса на руски газ по газопроводите на територията ѝ.

„Ако Русия се опита да използва енергията като оръжие или да продължава с агресивните действия срещу Украйна, Германия ще предприеме действия на национално ниво и ще настоява за ефективни мерки на европейско ниво, включително санкции, за ограничаване на възможностите за износ на Русия за Европа в енергийния сектор, включително на природен газ и/или, в други икономически значими сектори“, пише в съвместното изявление.

„Целта на този ангажимент е да гарантира, че Русия няма да злоупотребява с който и да е газопровод, включително „Северен поток 2“, за да постигне агресивни политически цели, като използва енергията като оръжие.“

Очаква се администрацията на американския президент Джо Байдън да срещне опозиция срещу споразумението с Германия от Конгреса, който по-рано прие с голямо мнозинство санкции, които целят да спрат изграждането на „Северен поток 2“.

Съвместното изявление на Вашингтон и Берлин идва седмица след срещата на американския президент Джо Байдън и германския канцлер Ангела Меркел в Белия дом. Тогава двамата лидери осъдиха опитите на Русия за да използва природния газ като „оръжие“ срещу съседите си.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036. .


image0 (9K)