Световни новини

САЩ: Климатичните промени заплашват икономиката

Последните няколко години са поставили нови рекорди по опустошителни природни бедствия в Америка, които са стрували близо 400 милиарда долара от 2015 г. насам

Климатичните промени засягат околната среда и ще доведат до още повече бедствия като неотдавнашните горски пожари в Калифорния, се казва в правителствен доклад на САЩ, цитиран от Асошиейтед прес и ДПА, предава Дарик.

Пожарите, в които загинаха над 80 души, както и други природни бедствия като урагани, ще стават все по-чести и по-унищожителни в САЩ в резултат на климатичните промени, се казва в Четвъртата национална оценка на климата, която се изготвя на всеки няколко години по поръчение на Конгреса. В доклада се казва, че климатичните промени ще засегнат и земеделието, производството и употребата на енергия, земните и водните ресурси, транспорта и човешкото здраве и благосъстояние в САЩ.

Докладът е написан от независими учени и служители на 13 федерални агенции. В него се отбелязва, че последните няколко години са поставили нови рекорди по опустошителни природни бедствия в САЩ, които са стрували близо 400 милиарда долара от 2015 г. насам. „Затоплянето и засушаването допринасят за увеличаване на големите горски пожари в западната част на САЩ и в Аляска“, се казва в доклада.

„Климатичните промени създават растящи предизвикателства за човешкото здраве и качество на живот, икономиката и природните системи, които ни поддържат“, предупреждават авторите на доклада.

Това включва влошаване на замърсяването на въздуха, което причинява сърдечни и дихателни заболявания, нарастване на заболяванията, предизвикани от насекоми, потенциал за увеличаване на смъртните случаи в периоди на горещи вълни и влошаването на алергиите. От 1900 г. средните температури в САЩ са се повишили с 1 градус по Целзий, като затоплянето е станало главно в последните десетилетия. Очаква се до края на века средните температури в страната да са по-високи с между 1,6 и 6,6 градуса по Целзий в зависимост от количествата отделени в атмосферата парникови газове, се предупреждава в доклада, който се позовава на множество изследвания.

Над 90 процента от настоящото затопляне е причинено от човешка дейност. Без емисии парникови газове природните сили като промените в отделяната от Слънцето енергия всъщност биха леко охладили Земята, казват авторите на доклада.

Елена Дюлгерова

Усмивката, която изпращаш, се връща обратно при теб.

Share
Published by
Елена Дюлгерова

Recent Posts

Креатин – трябва ли да го пиете и за какво ви е нужна тази добавка?

Ако тренирате редовно и особено ако сте над 40 - това е чудесна добавка!...

2 минути ago

За ден МВР установи 29 пияни и 6 дрогирани зад волана

Извършен е контрол на 11 632 водачи и пътници...

10 минути ago

„Ос на съпротива“. Как Иран увеличава влиянието си в Африка

Русия отдавна разширява влиянието си в Африка. Но на континента има и друг играч, който…

52 минути ago

Мечта за минерална баня: Жители на Вършец искат отново да работи целогодишно

Общината иска сградите безвъзмездно, за да заработят отново...

57 минути ago

5 храни, годни за консумация след изтичане на срока им

Киселото мляко е едно от тях...

един час ago
image0 (9K)