САЩ наложиха санкции на ирански производител на дронове

САЩ наложиха санкции на ирански производител на дронове

В петък Съединените щати наложиха санкции на борда на директорите на иранския производител на дронове Paravar Pars, съобщи американското финансово министерство. Ирански дронове са били използвани от Русия за атака на критична инфраструктура на Украйна, добави ведомството.

Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) към Министерството на финансите санкционира осем висши ръководители на Paravar Pars, се уточнява в съобщението.

Производителят на дронове беше санкциониран преди това от САЩ и Европейския съюз (ЕС) за производството на дронове за аерокосмическите сили на Ислямския революционен гвардейски корпус IRGC.

„Те продължават да произвеждат безпилотни летателни апарати за Революционната гвардия и военните на Иран. Иран доставя дронове и за бойните операции на Русия за нападение на критична инфраструктура в Украйна“, каза Брайън Нелсън, висш служител по санкциите на Министерството на финансите на САЩ.

През октомври миналата година ЕС и Великобритания наложиха санкции на няколко ирански бизнесмени, както и на една оръжейна компания. Според тяхната информация те са доставили ирански дронове на Русия, които тя използва във въздушни атаки срещу украински цивилни цели.

Във вторник САЩ наложиха нови търговски ограничения на седем ирански предприятия за производство на дронове, които Русия е използвала за атака срещу Украйна.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036


image0 (9K)