САЩ обявиха пакет от помощи за 6 млрд. долара за Украйна, включващ ракети „Пейтриът“

Съединените щати (САЩ) ще предоставят на Украйна ракети „Пейтриът“ за системите ѝ за противовъздушна отбрана като част от мащабен пакет от помощ за 6 млрд. долара. Новата виенна помощ е част от одобрения в сряда от сената на САЩ пакет от 61 млрд. долара в подкрепа на Украйна.

Това каза министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин в петък след среща на контактната група за отбрана на Украйна. Ракетите ще бъдат използвани за попълване на доставените по-рано системи за противовъздушна отбрана „Пейтриът“.

По-рано на същата среща украинският президент Володимир Зеленски призова страните от контактната група да предоставят допълнителни системи за отбрана, за да се създаде въздушен щит срещу руските ракетни атаки.

Освен ракетите, пакетът включва още боеприпаси за системата за противовъздушна отбрана NASAMS, както и допълнително оборудване за пускови установки, ракети и радари за противовъздушна отбрана.

Зеленски каза, че само от началото на годината руските самолети вече са изстреляли над 9000 управляеми въздушни бомби срещу Украйна. „Ние се нуждаем от възможността да сваляме бойните самолети, за да не се приближават до нашите позиции и граници“, каза той.

И добави, че за за защитата на украинските градове са необходими поне седем системи „Пейтриът“.

На пресконференцията след срещата Остин каза, че САЩ работят със съюзниците си за намиране на допълнителните системи за противовъздушна отбрана, но не се ангажира с изпращането на повече американски. Той добави, че през последните дни е разговарял на четири очи със свои европейски колеги по този въпрос.

„Те се нуждаят не само от „Пейтрът“. Нуждаят се и от други видове системи и прехващачи“, каза Остин. „Бих предупредил всички да не превръщаме „Пейтриът“ в сребърен куршум.“

Срещата на контактната група се провежда само няколко дни след като президентът на САЩ Джо Байдън подписа дълго отлагания пакет от военна помощ за Украйна на стойност 61 млрд. долара. САЩ вече обявиха, че скоро към бойното поле ще се насочат артилерия, противовъздушна отбрана и друга техника на стойност 1 млрд. долара.

От създаването на контактната група за отбрана на Украйна преди две години членовете ѝ са предоставили на Украйна повече от 70 системи за противовъздушна отбрана със среден и далечен обсег и хиляди ракети. Групата е изпратила и над 3000 бронирани машини, включително над 800 бойни танка.

Контактната група за отбрана на Украйна е известна като формат „Рамщайн“, защото се събира за първи път в едноименната база на САЩ в Германия малко след началото на войната на Русия срещу Украйна 2022 г. В групата участват 54 държави, 31 от тях са членки на НАТО. Те подкрепят отбраната на Украйна, като изпращат военно оборудване в отговор на руската инвазия.

Въпреки цялата предоставена помощ, Зеленски каза, че Русия „успя да изземе инициативата на бойното поле“ през шестте месеца, през които които Камарата на представителите в американския Конгрес спъваше помощта. Зеленски добави, че не е твърде късно да се стабилизира фронтът и „да се придвижим към постигането на нашите цели във войната“.

Потокът от оръжия може да подобри шансовете на Киев да предотврати голям руски пробив в източната част на страната, твърдят военни анализатори. Киев също така е изправен пред недостиг на войници на бойното поле.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036

Arhiv

Recent Posts

БДЖ пpeмaxва xapтиeнитe билeти, системата ще е интегрирана с ЕС

Жп инфpacтpyĸтypaтa у нас не позволява пoвeчe oт 90-100 ĸм/ч....

4 минути ago

Дъждът продължава да вали в петък в Южна България

Максималните температури ще са между 13° и 18°...

43 минути ago

Росарио Доусън, която не се страхува от арест, за да протестира за каузи

Интересува се от политика и активизъм. Неведнъж е била арестувана по време на протести в…

един час ago

Почина Юлия Трашлиева, първата българка с медал от световно по художествена гимнастика

Тя има важен принос за развитието на този спорт в България...

един час ago

Борисов: Отново сме на избори и виновни за това сме най-малко в ГЕРБ

Лидерът на партията се срещна със симпатизанти...

един час ago

С мапинг шоу отбелязваме Деня на Европа

Центърът на София оживява, променя се градската среда...

2 часа ago
image0 (9K)