САЩ повдигнаха обвинения на шестима руски военни, свързани с „унищожителна“ хакерска кампания

Централата на ГРУ в Москва

САЩ повдигнаха обвинение срещу шестима руски военни във връзка с “унищожителна”, криминална киберкампания, свързана с разпространението на зловреден софтуер и опити да се атакуват бившите съветски републики Грузия и Украйна.

Обвинението, обявено от американския Департамент по правосъдие, включва и случаи на кибератака срещу организаторите на изборите във Франция, Олимпийските игри в Сеул и международна организация, проучваща използването на невропаралитичен токсин от Русия.

Американските власти твърдят, че шестимата обвинени руски граждани са офицери в руското военно разузнаване (ГРУ). Руската служба беше обвинена и за хакерските атаки срещу сървърите на Демократическата партия през 2018 г.

“Нито една държава не е военизирала кибервъзможностите си толкова злонамерено и безотговорно, колкото Русия. Москва безразсъдно предизвиква безпрецедентни вреди в преследването на минимално тактическо предимство”, заяви помощник-главният прокурор на САЩ по националната сигурност Джон Демерс.

В понеделник от Външното министерство на Великобритания излязоха с информацията, че хакери на ГРУ са атакували организационния комитет на Олимпийските игри в Токио, които бяха отложени за 2021 г.

Въпреки че обвиненията на САЩ трудно ще доведат до резултат, те възпират шестимата мъже да пътуват до всяка държава, с която Вашингтон има договорка за екстрадиция.

Имената на обвинените са Юри Андриенко, Сергей Детистов, Павел Флоров, Анатоли Ковальов, Артьом Очиченко и Пьотър Плишкин. Американските власти ги считат за създатели на зловредния софтуер “NotPetya”, предизвикал загуби за 10 млрд. долара по света.

Те са обвинени и за кибератаките срещу Украйна от 2015 и 2016 г., както и за атаката срещу парламента на Грузия от 2019 г.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)