САЩ призовават България и Северна Македония да намалят напрежението между двете страни

САЩ призовават България и Северна Македония да намалят напрежението между двете страни

Говорител на Държавния департамент на САЩ призова България и Северна Македония да деескалират реториката си и бързо да решат двустранните спорове. Това съобщи македонската редакция на „Гласът на Америка“ (VOA). Името на говорителя не се споменава, а изявлението е направено след въпрос на VOA по повод решението на България да изтегли българския посланик от Скопие.

Напрежението между двете страни ескалира, след като на 19 януари българинът Християн Пендиков беше нападнат и бит от трима души в Охрид. По-късно българският посланик в РСМ Ангел Ангелов се върна в София „за консултации“ и каза, че „ще остане в България, докато не бъдат видени признаци на промяна и възможност той да се върне обратно“.

„Бъдещето на Северна Македония е в ЕС. Съединените щати продължават да подкрепят пълната евроатлантическа интеграция на страната“, се казва в изявление на Държавния департамент, цитирано от VOA.

От посолството на САЩ в София добавиха пред Свободна Европа, че това изявление не се различава от предходните, които Държавният департамент е имал по темата.

България изтегли посланика си в Северна Македония с аргумента, че има „сериозна ситуация по отношение на правата на българите в Северна Македония“. Македонският външен министър Буяр Османи каза, че оттеглянето на българския посланик е„неоснователна, неподкрепена с валидни аргументи и непропорционална“ стъпка.

В интервю за Радио Свободна Европа Османи каза, че не обмисля изтегляне на македонския посланик от София, защото смята, че диалогът между двете страни трябва да продължи чрез посолствата.

В понеделник македонската информационна агенция МИА съобщи, че е получила потвърждение от Външното министерство в страната, че българският посланик се връща към дипломатическите си задължения в Скопие. Българските власти не са коментирали твърденията до момента.

Пендиков е секретар на българския клуб „Цар Борис Трети“. Той е бил нападнат преди две седмици от трима души на излизане от кафене в Охрид според македонската прокуратура. Те са нанесли тежки удари по главата и тялото на Пендиков, като са счупили челюстта му.

Той беше пренесен с правителствен самолет в София и беше опериран. Властите и в двете държави осъдиха остро нападението.

Това е поредното нападение, свързано с културни клубове в двете страни, след като през 2022 г. възникна напрежение в два български клуба в Северна Македония и един македонски в България.

Напрежението между двете страни се случва на фона на преговори за членство на Северна Македония в ЕС, които започнаха официално през юли 2022 г. Две години по-рано София наложи вето над началото им вследствие на спорове за езика и историята. Ветото беше вдигнато от парламента през юни миналата година под редица условия.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036


image0 (9K)