САЩ пускат напълно ваксинираните да пътуват

Напълно ваксинираните хора в САЩ могат да започнат да пътуват отново, предават медии като се позовават на американските здравни власти. Те обаче трябва да продължат с предпазни мерки като носене на маска и спазване на социална дистанция.

В рамките на Съединените щати ваксинираните хора няма да се налага да се карантинират или да правят тест за Covid-19 след пътуване, съобщиха от Центровете за контрол и превенция на заболяванията.

Международните пътници, пътуващи към Съединените щати, трябва обаче да имат отрицателен тест за Covid-19, преди да се качат в самолета, да бъдат тествани след пристигане и трябва да се поставят под карантина, ако щатските власти го изискват, се казва в изявление на CDC.

Ваксинираните пътници могат да отидат в чужбина без тест за Covid-19 преди пътуване, освен ако това не се изисква от международната дестинация, се казва в новите насоки. Те бяха въведени, тъй като пътуванията отново се ускоряват в САЩ, особено поради пролетната ваканция и великденските пътувания.

Съобщението, отменящо досегашните насоки на агенцията, че всички американци трябва да избягват несъществени пътувания, може да се окаже позитивен знак за американската туристическа индустрия, която все още изпитва сериозно трудности от коронавирусната криза, която причини пандемията, започнала преди година, добавя и БНР.

Новите насоки на CDC специално дават разрешение на баби и дядовци да се качат на самолет, за да видят своите внуци.

Група, представляваща големи американски авиокомпании, включително American Airlines, Delta Airlines, United Airlines Southwest Airlines и други търговски групи, призова на 22-ри март CDC незабавно да актуализира своите насоки, за да посочи, че „ваксинираните лица могат да пътуват безопасно“, посочва още Националното радио.

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер призова съгражданите си да положат усилие за ограничаване на разпространението на коронавируса. Във великденското си обръщение, което ще бъде излъчено тази вечер, държавният глава изразява безпокойство от грешките, допуснати от властите. По думите на Щайнмайер в Германия е настъпила „криза в доверието“ заради разнопосочните послания на канцлера и премиерите на 16-те федерални провинции за ограничителните мерки, съобщава БНР.

Пандемията показа на Германия, че не всичко винаги трябва да бъде организирано докрай, че германците се страхуват да поемат риск и че са склонни да прехвърлят отговорността, казва президентът във великденското си обръщение.

„Разбирам недоволството, имаше грешки – при тестването, при проследяването на заразата и при ваксинирането“, подчертава Щайнмайер, който се имунизира с препарата на „АстраЗенека“ в опит да върне доверието във ваксината.

„Трябват ни разбираеми и прагматични мерки“, допълни още президентът в обръщението си, което наблюдателите определят като необичайно критично към правителството на Ангела Меркел в нетипичен за държавния глава тон.

Аржентина е изправена пред втора вълна на коронавирус с траен ръст на случаите на заразяване. Южноамериканската държава с население от 44 милиона жители е регистрирала над 2,3 милиона инфекции и над 55 000 смъртни случая от коронавирус.

В сряда започва разпространението на тестове за Covid-19 за домашна употреба в аптеките в Гърция. Те ще бъдат безплатни, но и задължителни за определени категории граждани, като ученици и учители.

Зам.-министърът на здравеопазването Василис Кондозаманис заяви, че страната ще осигури 10 милиона такива теста, като първата пратка пристига днес, а другите две – през следващите две седмици. В първата фаза приоритет ще имат по-големите ученици в гимназията, т.е. тези на възраст от 16 до 18 години, както и техните учители. От учениците и преподавателите ще се изисква да правят тестове вкъщи всяка седмица, 24 до 48 часа преди началото на часовете.

Ще бъде пусната и специална интернет платформа, на която ще бъдат докладвани положителните случаи, но и отрицателните, ако това е категория граждани, за които домашното тестване е задължително, и те ще трябва да имат подходящо потвърждение.

Същото ще важи и за учениците – в случай че резултатът е положителен, те ще трябва да се отчетат в платформата и след това да се явят на тест в здравно заведение, а при отрицателен резултат ще получат удостоверение, което трябва да носят със себе си на училище. Учениците, които нямат сертификат, няма да могат да посещават уроци.

Кондозаманис подчерта, че домашните тестове по никакъв начин не могат да заместят епидемиологичното наблюдение, но са допълнително средство за индивидуална самодиагностика и самозащита за ранна диагностика и изолиране на асимптоматични случаи.

За всеки гражданин ще се осигурява по един тест на седмица.

Страните в Европа продължават да отбелязват мрачни рекорди по брой заразени, предава БНР. В Украйна за денонощие над 400 души са починали, а новите случаи са близо 20 хиляди. И Полша регистрира рекордните 35 000 новозаразени за 24 часа. Третата вълна в страната се дължи на британския вариант на коронавируса.

Френските училища затвориха за три седмици, заради резкия скок в заразените. В болниците натискът е голям. Френски лекар заяви: „Няма спад в пациентите с Covid, а имаме чувството, че сме в плато. Всеки ден приемаме между 8 и 10 пациенти и ситуацията в болницата все още е много напрегната.“

До хаос и пострадали се стигна, след като белгийската полиция използва сълзотворен газ и водни оръдия, за да разпръсне около две хиляди души, събрали се за концерт, въпреки забраната.

 


image0 (9K)