САЩ санкционираха руски бизнесмен, който имаше „златен паспорт“ в България

САЩ санкционираха руски бизнесмен, който имаше "златен паспорт" в България

САЩ санкционираха руския бизнесмен Сергей Адониев, който до 2019 г. имаше българско гражданство. Това стана ясно от съобщение на Министерството на финансите на САЩ от четвъртък, което беше цитирано от неправителствената организация „Антикорупционен фонд“.

Адониев беше един от притежателите на т.нар „златни паспорти“ в България. Той е получил български паспорт през 2008 година, въпреки че още тогава не е отговарял на условията за него. Причината е, че е бил осъден в САЩ за пране на пари десетилетие по-рано. Заради това българското му гражданство беше отнето през 2019 г.

В четвъртък САЩ санкционираха и двамата синове на Адониев Филип и Лука, които все още имат българско гражданство.

Включването на Адониев и роднините му в черния списък със санкционирани лица значи, че активите им в САЩ за блокирани, а американски граждани и компании не могат да работят с тях. Те са санкционирани заради връзките си с Русия.

Сергей Адониев е руски бизнесмен и милиардер от списъка на руското издание на Форбс. Смятан е за приближен до руския президент Владимир Путин и е присъствал на негови срещи с представители на бизнеса в Кремъл. Адониев притежава телекомуникационната компания Yota ии се смята, че се ползва с личната протекция на Путин.

Сергей Адониев е получил българско гражданство през 2008 г. за „особени заслуги“. Той обаче още тогава не е отговарял на едно от условията за получаване на българско гражданство – да не е осъждан. Той има осъдителна присъда от 1998 г. в САЩ за пране на пари, измама и нарушаване на търговско ембарго спрямо трети страни.

„Това е станало, въпреки че американските съдебни архиви, включително по делото Съединените щати срещу Сердей Адониев (United States vs. Serguei Adoniev) са достъпни онлайн, а информацията за присъдата в САЩ е и на официалната страница на Адониев в Уикипедия“, написа „Антикорупционен фонд“.

По-късно Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) съобщи, че Адониев не е направил инвестициите в България, които са послужили за основание да получи български паспорт по схемата за гражданство срещу инвестиции. След многократни критики срещу България от Европейската комисия, възможността за т.нар. златни паспорти беше премахната с промени в Закона за българското гражданство през 2022 г.

През 2019 българското гражданство на Сергей Адониев беше отнето. Това стана след сигнал на „Антикорупционен фонд“ до президентството, Министерство на правосъдието и ДАНС за това, че Адониев е укрил информация за осъдителната си присъда в САЩ през 1998 година.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036


image0 (9K)