САЩ се върнаха в Парижкото споразумение за климата

Съединените щати официално се присъединиха днес към Парижкото споразумение за климата. Администрацията на Байдън планира драстично намаляване на емисиите през следващите три десетилетия. Учени и чуждестранни дипломати приветстваха на завръщането на САЩ към договора, който стана официален 30 дни след като президентът Джо Байдън нареди преместването още в първия си ден на поста.

Тъй като близо 200 държави подписаха пакта от 2015 г. за предотвратяване на катастрофални климатични промени, Съединените щати бяха единствената държава, която напусна. Бившият президент Доналд Тръмп предприе стъпката, твърдейки, че действията по климата биха стрували твърде много, предава Ройтерс.

Американският пратеник за климата Джон Кери ще участва във виртуални събития днес, за да отбележи повторното влизане на САЩ, включително изяви с посланиците във Великобритания и Италия, генералния секретар на ООН Антонио Гутериш и пратеникът на ООН за климата Майкъл Блумбърг, пише Трафикнюз.

Байдън обеща да планира път към нетни нулеви емисии в САЩ до 2050 г. Учените казаха, че целта е в съответствие с необходимото, като същевременно подчертава, че глобалните емисии трябва да спаднат наполовина до 2030 г., за да се предотвратят най-опустошителните последици от глобалните затопляне.


image0 (9K)