САЩ спират визите за студенти, които се обучават онлайн

Студентите, които вече са в САЩ ще трябва или да се прехвърлят в програми с присъствено обучение, или да напуснат страната

САЩ няма да издават визи за чуждестранни студенти, записани в университети, в които през следващата учебна година ще се преподава онлайн. Причината за това решение е пандемията от коронавирус, съобщиха американските миграционни власти, цитирани от Франс прес.

Студентите, които вече са на американска земя, ще трябва или да напуснат страната, или да вземат други мерки. Те могат да се запишат в учебно заведение, където се преподава и присъства физически на занятията, за да запазят легалния си статут. Ако студентите не се съобразят с тези условия. могат да бъдат депортирани.

По данни на Би Би Си не е ясно точно колко студенти ще бъдат засегнати от това решение на властите. Засегнати от мярката са визите F1 (за академични курсове) и М1 (за професионална подготовка).

Всички университети, които изберат да имат едновременно онлайн курсове и занятия на живо, ще трябва да удостоверяват, че чуждестранните им студенти са записани на възможно най-много присъствени занятия.

Засега липсват данни затова дали настоящата ситуация ще доведе до промяна в таксите за обучение в учебните заведения.

По данни на Департамента за търговия през 2018 г. международните студенти са донесли близо 45 млрд. долара в икономиката на САЩ.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.


image0 (9K)