САЩ спират лотарията за „зелени карти“

Републиканците в Конгреса на САЩ внесоха законопроект, който ще намали наполовина издаваните „зелени карти“ и ще сложи край на лотарията със „зелени карти“.

Двама сенатори – Том Котън и Дейвид Пердю, са внесли във вторник законопроект, който предвижда лотарията със „зелени карти“, въведена през 1995 г., да остане в историята. В момента тя дава възможност на близо 50 000 души да имигрират в САЩ всяка година, като половината от тях са африканци.

Освен това законопроектът предвижда забрана за постоянно пребиваващи със „зелена карта“ да спонсорират някои от членовете на семействата си, които живеят в чужбина. Според законопроекта притежателите на „зелена карта“ ще могат да спонсорират само своите съпрузи и непълнолетни неженени деца, като се прави временно изключение за болни родители.

Вносителите на законопроекта са убедени, че приемането му ще намали с 50% издаваните „зелени карти“.

Предложението потвърждава още веднъж убеждението на републиканците и на президента Доналд Тръмп в частност, че легалната имиграция застрашава американските работници.

Републиканците, които отдавна искат да се въведе тази промяна, са на мнение, че случайният принцип на разпределение пречи в страната да приижда квалифицирана работна ръка.

Законопроектът поставя и таван от 50 000 бежанци, които САЩ може да приеме на година.

През 2016 г. Вашингтон е приел близо 85 000, а Барак Обама възнамеряваше да разшири програмата до 110 000 души годишно.

OFFnews


image0 (9K)