САЩ ще наказват страните, помагащи на Русия да заобиколи санкциите

САЩ ще наказват страните, помагащи на Русия да заобиколи санкциите

Снимка: Eric Lee/Bloomberg

САЩ заплашиха да наложат санкции на физически лица и компании извън Русия, които ѝ помагат да заобикаля западните санкции, наложени заради войната в Украйна, което би било значителна ескалация на усилията им за финансова изолация на Москва.

Джейк Съливан, съветник по националната сигурност на САЩ, заяви, че Вашингтон е готов да разшири мрежата си от икономически и финансови наказания по света, за да включи „вторични“ санкции. Той говори пред репортери на борда на Air Force One, докато президентът Джо Байдън пътуваше от Белгия за Полша в петък.

„Разполагаме с редица инструменти, за да гарантираме спазването им, и един от тези инструменти е посочването на физически или юридически лица в юрисдикции на трети страни, които не спазват американските санкции или предприемат систематични усилия за отслабването или избягването им“, заяви Съливан, цитиран от Financial Times. И добави: „Готови сме да ги използваме, ако се наложи“,

Коментарът на Съливан се случва в момент, в който САЩ и техните съюзници са все по-загрижени, че Русия ще се опита да заобиколи финансовата изолация, наложена от Запада, като намери алтернативни източници на чуждестранна валута и бизнес сделки, за да подкрепи икономиката си и рублата.

Налагането на вторични санкции би подкопало всички подобни усилия, но потенциално би увеличило негативното влияние върху световната икономика, принуждавайки компаниите и инвеститорите по света да избират между това да правят бизнес със Запада или с Русия.

Още по темата

Запитана за идеята за вторични санкции след срещата на върха в петък, председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че сега съюзниците разглеждат „в дълбочина“ режима на санкции, за да установят всички пропуски или усилия, положени от Русия за заобикаляне на санкциите. След това те ще направят всичко възможно в рамките на собствената си система, за да „затворят вратичките и да направят заобикалянето невъзможно“.

Заплахата на Съливан да приложи такива санкции се случва и на фона на интензивния дебат между САЩ и европейските им съюзници за това как да се справят с позицията на Китай по отношение на войната в Украйна. Някои се опасяват, че Пекин може да подпомогне Русия както във военно, така и в икономическо отношение, включително като „задна врата“ за заобикаляне на санкциите.

САЩ предупредиха Пекин, че ще се сблъскат с „последици“, ако помогнат на Русия, но не уточниха мерките, които биха предприели. Американските и европейските лидери се опитват да координират подхода си към Пекин преди срещата на върха ЕС-Китай в началото на април.

В петък в интервю за CNBC министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън заяви, че е преждевременно да се налагат санкции на Китай. „Не смятам, че това е необходимо или подходящо на този етап. Ние, като висши служители на администрацията, разговаряме неофициално и тихо с Китай, за да се уверим, че те разбират нашата позиция“, добави тя.

„Бихме били много загрижени, ако те доставят оръжия на Русия или се опитат да им помогнат да избегнат санкциите, които въведохме по отношение на руската финансова система и централна банка. На този етап не виждаме това да се случва“.

Следващата седмица Уоли Адейемо, заместник-министър на финансите на САЩ, заминава на посещение в Европа, включително във Великобритания, Белгия, Франция и Германия, за да координира политиката на санкции във връзка с войната в Украйна. Европейските държави традиционно се противопоставят на налагането на вторични санкции от страна на САЩ, най-вече в случая с американските мерки, свързани с Иран.

Китай нееднократно се противопоставя на санкциите, които ЕС налага на Русия, и заявява, че ще поддържа нормални икономически и търговски отношения с Москва. Но в същото време Пекин се притеснява, че китайски компании могат да пострадат от санкции и затова е издал нареждане бизнесът много внимателно да анализира своите инвестиционни планове в Русия.

От началото на военните действия в Украйна на 24 февруари три китайски държавни компании – Sinopec, China National Petroleum Corp и China National Offshore Oil Corp, оценяват ефектите върху своите многомилиардни инвестиции в Русия, коментират още източници на Ройтерс. Според тях през този месец китайското Министерство на външните работи е извикало представители на тези компании и ги е предупредило да не правят необмислени ходове, купувайки например руски активи.

https://www.investor.bg/


image0 (9K)