САЩ ще наложат санкции за отравянето на Навални

САЩ ще наложат нови санкции на Русия, съобщи съветникът по национална сигурност в Белия Дом Джейк Съливан. Мерките ще бъдат свързани с отравянето на опозиционния лидер Алексей Навални.

Самият Навални, който през август 2020 беше отровен с нервно паралитично вещество на руска територия, в момента е в трудов лагер, а организацията му е обявена за екстремистка. Това означава, че нито Навални, нито негови колеги, ще могат да се кандидатират за депутати на изборите през септември.

Вашингтон ще наложи санкциите когато се увери, че са установени точните извършители, в това число и на „използването на химическо оръжие“, каза Съливан в интервю за Си Ен Ен в неделя.

Думите му идват след срещата между Путин и Байдън в Женева на 16 юни. След нея американският президент беше критикуван за провеждането на среща, от която не следват положителни резултати, но която е позволила на Путин да преповтори пред още по-голяма аудитория руските тези.

Ние нямаме намерение да се отказваме от ответни действия за кибератаките на Русия, намесата й в предизборната кампания в САЩ или за случая „Навални“, каза Съливан.

Советник по национальной безопасности США отметил, что санкции будут введены, когда в администрации будут уверены, что они достигнут цели. Это относится и к дополнительным санкциях за использование химического оружия, подчеркнул Джейк Салливан.

Миналата седмица Байдън предупреди Путин, че за Русия ще има тежки последици, ако Навални загине в лагера.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.


image0 (9K)