Сблъсъци и арестувани в София след митингите

До сблъсъци с полицията се стигна след възникнало напрежение между привърженици и противници на ГЕРБ, които по-рано участваха в два митинга в столицата. Привържениците на Радев се опитаха да попречат на гербаджиите да се качат на автобусите, с които бяха докарани с автобуси в София от провинцията, за да подкрепят Бойко Борисов. С викове „Оставка!“ и „Гешев е позор!“ те тръгнаха към Орлов мост, минаха покрай обграденото с полицейски кордон Народно събрание, но внезапно финтираха полицаите, заобиколиха зад СУ „Климент Охридски“ и покрай Националната библиотека стигнаха до пространството, в което бяха паркирани ГЕРБ-автобусите. Там, при липсата на много полиция, се стигна до физически сблъсъци. Имаше и бутане между протестиращи от митинга на Радев и полицаите, а най-масово се скандираше към хората на ГЕРБ „Платени боклуци!“.

Привърженците на ГЕРБ все пак успяха да се качат в автобусите и останаха там да чакат защита от униформените. Когато полицаите се появиха, някои от рейсовете успяха да потеглят, но другите бяха блокирани от противници на правителството и главния прокурор, пише „Сега“, позовавайки се на бТВ.

https://www.facebook.com/btvnews/videos/707380903390082/

Поне трима души бяха арестувани.

Противниците на ГЕРБ и правителството започнаха да се събират на Орлов мост, където се очакваше митингът им да приключи, но след като се разбра за напрежението, те тръгваха отново към президентството.

МВР излезе с официална информация за двата протеста в центъра на София.

„Около 19.50 е възникнало напрежение. Участници в митинга пред сградата на „Дондуков“ 2 започнали да замерят полицаите от кордона с бутилки и яйца. Около 20.30 часа, когато е обявен край на митинга пред сградата на „Дондуков“ 1, част от събралите се пред „Дондуков“ 2 са направили неуспешен опит да пробият кордона. Малко по-късно от участници в същата проява (пред сградата на „Дондуков“ 2) са нанесли щети на два автобуса. Екипи на СДВР продължават да изпълняват задълженията си. Столичната полиция призовава гражданите да не нарушават обществения ред“, съобщиха от пресцентъра на Вътрешното министерство.

 


image0 (9K)