Световната здравна организация с важна препоръка, свързана със защитните маски

Хората, които живеят в райони с разпространение на коронавируса COVID-19, трябва винаги да носят защитните маски в магазини, на работното място и в училища, където липсва адекватна вентилация, обяви Световната здравна организация (СЗО) днес.

Ако не може да се спазва физическа дистанция от поне един метър, хората в тези затворени помещения, включително деца и ученици на 12 и повече години, трябва да носят маски, дори при достатъчна вентилация на тези пространства.

Маски трябва да се носят и на открито, ако не може да се спазва физическа дистанция, се казва в засилените препоръки на СЗО.

„На закрито, докато не бъде оценено, че вентилацията е достатъчна, СЗО съветва хората да носят немедицинска маска. Това трябва да се прави, независимо дали може да се спазва физическа дистанция от поне един метър“, посочва Световната здравна организация.

Тя съветва да се носят маски във всички помещения на здравни институции, включително в общи такива като ресторанти на самообслужване, стаи за персонала и др.

Здравните работници могат да носят маски от типа N95, ако са достъпни, когато IE грижат за пациенти с коронавируса COVID-19. Eдинствената сигурна защита срещу опасния вирус обаче е преминаване през аерозолна процедура, посочва Световната здравна организация.

 

 

 


image0 (9K)