Световната здравна организация с препоръка за ваксината на „АстраЗенека“

Eкспертитe на Световната здравна организация, отговарящи за безопасността на ваксините, обявиха днес, че считат, че ползите от ваксината срещу COVID-19 на „АстраЗенека“ надвишават рисковете. Специалистите препоръчват да продължи имунизацията с тази ваксина.

„Глобалният консултативен комитет на СЗО за безопасност на ваксините внимателно оценява най-новите налични данни за безопасността на ваксината на „АстраЗенека“. След като този преглед приключи, СЗО незабавно ще информира обществеността за своите констатации“. Това се посочва в изявление само ден, след като експертите проведоха среща при закрити врата, съобщава агенция „Ройтерс“.

Кейт О’Брайън, директор на Департамента по имунизация, ваксини и биологични продукти на СЗО, заяви, че Комисията за безопасност на ваксините оценява дали нежелани събития, сред които образуването на кръвни съсиреци, всъщност са свързани с ваксинацията.

„Не бива да тълкуваме прекомерно тези конкретни числа, излезли от опитите. Това са високоефективни ваксини. Това са животоспасяващи ваксини. Това са безопасни ваксини и трябва да продължим с тяхното използване“, заяви О’Брайън на пресконференцията на Световната здравна организация.

 

 

 


image0 (9K)