Светът е притеснен от новите тестове на оръжия на Северна Корея

Преди няколко дни Северна Корея тества крилати ракети с голям обсег, които имат потенциала да пренесат ядрена бойна глава чак до Токио. Според експертите, това е „сериозна заплаха“ за Южна Корея и Япония.

Още по темата

13 сеп 2021 22:00

103

В Токио и Вашингтон се появи тревога и ужас, особено след като тестовият полет бе проведен на 20-ата годишнина от терористичните атаки на 11 септември, което не оставя никакво съмнение, че действията на КНДР са замислени като провокация, тъй като САЩ, Япония и Южна Корея се подготвят за преговори днес .

Севернокорейските държавни медии съобщиха, че две ракети са изминали 930 мили и са извършили осем маневри по време на полети, който е продължил около два часа над Северна Корея и нейните териториални води. За сравнение – британските крилати ракети Tomahawk могат да се изстрелват от кораби и подводници и да нанасят удари по цели на около 1000 мили.

„Това ще бъде първата крилата ракета в Северна Корея, която ще има „стратегическа роля“, казва Анкит Панда, старши сътрудник от Фондацията за международен мир „Карнеги“ във Вашингтон. „Това е често срещан евфемизъм за ядрено-способна система.

В доклад на Корейската централна информационна агенция се казва, че тестовите изстрелвания показват, че новоразработеният турбинен двигател и навигационното управление, както и точността на ракетите отговарят на изискванията на проектите.

„Като цяло ефективността и практичността на работата на оръжейната система беше потвърдена като отлична“, гласи докладът.

Изпитанията на крилатите ракети не са забранени съгласно резолюции на ООН и няма признаци, че снарядите са навлезли на територията на съседите на Северна Корея. Изпитването на такива усъвършенствани оръжия обаче е зловещо развитие в регион, където процентът на разходите за отбрана и развитието на нови военни системи заплашват да се превърнат в нова надпревара във въоръжаването.

„Тази дейност подчертава продължаващия фокус на Северна Корея върху разработването на военната й програма и заплахите, които представлява за нейните съседи и международната общност. Ангажиментът на САЩ за отбраната на Южна Корея и Япония остава твърд“, заявиха американските военни.

Кацунобу Като, главен секретар на Япония, нарече теста „сериозна заплаха за мира и безопасността на Япония и околните райони“.

Двата ракетни теста са проведени в събота и неделя, но за тях беше съобщено едва вчера сутринта. За разлика от балистичните ракети, които се движат по висока траектория близо до външните граници на атмосферата, крилатите ракети могат да летят близо до морето и сушата, което ги прави по-трудни за откриване.

Според репортаж на севернокорейската информационна агенция се съобщава, че „изстреляните крилати ракети с дълъг обсег са пътували за 7580 секунди (два часа и шест минути) над териториалната земя и водите на КНДР и са ударили цели на 1500 км от тях“  В него се добавя: „Постижението е ярък резултат от политиката на нашата партия за приоритизиране на отбранителната наука и технология и сигнален успех в областта на отбраната“.

Не се съобщава дали Ким Чен Ун е присъствал на изстрелването, което бе наблюдавано от Пак Чен-чон – изгряваща звезда в режима и наскоро повишен член на президиума на политбюрото.

Снимки във вестник „Родонг Синмун“ показват, че ракета е изстреляна от една от петте изстрелващи тръби на превозно средство, както и ракета в полет.

Това бяха първите изстрелвания от март, когато Пхенян изпробва балистични оръжия с малък обсег. С последните тестове Ким не е нарушил ангажимент, който е поел, преди да се срещне с Доналд Тръмп през 2018 г. за спиране на производството на ядрени бойни глави и изпитанията на балистични ракети с голям обсег. Последните заплашват континенталната част на САЩ, но оръжията с по-малък обсег, като тези, тествани през уикенда, представляват заплаха само за Южна Корея и Япония.

„Крилата ракета със среден обсег за наземна атака е доста сериозна способност за Северна Корея“, казва Джефри Люис от Института за международни изследвания в Мидълбъри в Калифорния, пред The Times. „Това е система, която е проектирана да лети под радарите за противоракетна отбрана или около тях.“

„Времето на теста е лесно за разбиране“, дорълва Люис. „Когато ние практикуваме да ги атакуваме, те практикуват да ни свалят.“

Дипломати от САЩ, Южна Корея и Япония се срещат днес в Токио, за да обсъдят начините за възобновяване на преговорите за разоръжаване със Севера. След войнствена размяна на реторика, Тръмп и Ким все пак се срещнаха в Сингапур през юни 2018 г. Двамата лидери се съгласиха да отворят нова глава в отношенията между САЩ и Северна Корея, за да „изградят траен и стабилен мирен режим на Корейския полуостров“ и да се започне работа по „денуклеаризация“, но формулировката на комюникето беше неясна и месеците на дипломация не успяха да постигнат ново споразумение на втора среща на върха във Виетнам през 2019 г.

Откакто Джо Байдън дойде на поста си, неговите дипломати предложиха да се срещнат „навсякъде и по всяко време“ със своите севернокорейски колеги, но не получиха отговор от Пхенян.

Източник: https://www.dnes.bg/……………


image0 (9K)