Св. Синод готов с учебниците си по Православие за 6 и 7 клас

На 5 април 2021 г., Министерството на образованието и науката стартира втория етап от конкурсната си процедура по оценяване и одобрение на проектите на учебници по Религия.

В събитието от страна на Българската православна църква – Българска патриаршия като упълномощен представител участва д-р Десислава Панайотова, експерт „Програми и проекти“ в Културно-просветния отдел (КПО) при Св. Синод. Документацията, придружаваща синодалните учебници, е изрядна и МОН ги придвижва за оценка на съдържанието, графичния дизайн и полиграфическата им изработка.

Във връзка с текущия конкурс Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил, ръководител на КПО, изразява задоволство от това, че синодалният екип успешно продължава работата си и поетапно изработва учебници за всички класове. С Божия помощ в следващата една година синодалните автори ще завършат и учебниците за 8-ми – 12-ти клас, с което целият цикъл на обучение по Религия – Християнство (Православие) в средната степен на образование в България ще бъде подсигурен с отлични пособия.

Създаването от страна на светата ни Църква на съдържателни и красиви учебници ще направи този учебен предмет още по-привлекателен за учениците, а обучението по Религия ще стане още по-душеполезно и благоуспешно. Учителите по Религия – Християнство (Православие) ще имат незаменим помощник в работата си с шестокласниците и седмокласниците, тъй като учебниците на Св. Синод за 6-ти и 7-ми клас съдържат изключително задълбочени и занимателни уроци, изпълнени с множество илюстрации, учебни карти, таблици, приложения, задачи и готови тестове.

Новите учебници на БПЦ-БП за 6-ти и 7-ми клас са продължение на вече издадените и одобрени от МОН учебници за класовете от 1-ви до 5-ти, които се използват в българските училища в цялата страна и зад граница. Те се осигуряват безплатно за учителите и учениците. Приложими са и в заниманията по Вероучение към църковните училища и школи. Синодалните учебници по Религия – Християнство (Православие) са голям подарък за българските родители, учители и деца по пътя на евангелската добродетелност, по пътя на Христовата любов.

Добре възпитани и духовно ограмотени, българските ученици ще могат да растат в радост и мир, във великодушие и взаимопомощ. За да се случи това в по-големи мащаби, е необходимо предметът Религия – Християнство (Православие) да бъде въведен в задължителните учебни часове. Подрастващите поколения имат неотменима потребност от градивна посока и непреходен смисъл в своя живот, от здрава духовно-нравствена основа, върху която да изграждат себе си и бъдещето на родината ни.

 


image0 (9K)