СДВР призова СО да съобрази протестите и спортните събития на 15 май

Ръководството на СДВР призовава Столична община да се извърши преценка за целесъобразност от провеждане на допълнително събитие, заявено за тази неделя, 15 май. Заместник-шефът на СДВР пише до Фандъкова, че находището, от което произхожда материалът за производство на софийските павета, се намира в Будапеща, но то е изчерпано преди много години и заводът, който ги е произвеждал, вече не работи.

Основанието за това е реалната опасност от струпването на множество хора с различни убеждения, интереси и възгледи при планираните за 15 май т.г. на територията на столицата три спортни прояви и заявените преди 12 май три протеста на площад „Народно събрание“, казват от полицията.

Практиката показва, че при подобни мероприятия, твърде често биват блокирани с хора и техника подходите към гр. София, както и редица възлови кръстовища и булеварди. Същевременно на 12 май в СДВР е получено и уведомление от Столична община, с което е заявен отново за 15 май протест на превозвачите с участието на около 2000 тежкотоварни превозни средства и около 500 автобуса, протестните шествия ще обхванат основните артерии и възлови кръстовища на столицата, както и централната част. Мястото за провеждане на протестното мероприятие и подходите към него съвпадат с времето и мястото на предварително заявените, съгласувани и разрешени прояви. Същевременно участието на голям брой тежкотоварни превозни средства и автобуси би затруднило допълнително свободното придвижване на участниците в спортните мероприятия – предпоставка за възникване на множество сериозни конфликтни точки.

Още по темата

13 май 2022 16:35

3

13 май 2022 01:00

0

12 май 2022 20:43

36

12 май 2022 13:21

36

Към тези аргументи СДВР припомня единодушно решение на Столичния общински съвет, на базата на което със заповед на министъра на културата жълтите павета в София са обявени за културно наследство и са класифицирани като културна ценност – културен ландшафт по смисъла на Закона за културното наследство.

Паважната настилка е символ на централната част на столицата с повече от 100 години история, а нейното възстановяване е невъзможно.

СДВР визира и наличието на предпоставки за нарушения на Заповед на министъра на културата за определяне на режима за опазване на недвижимата културна ценност и посочва, че навлизането на тежкотоварна техника би създало опасност и от нарушаване на разпоредбата.

През 2019 г. заради каскади с автомобили на бул. „Цар Освободител“ – като сцена на чуждестранна продукция, Столична община състави акт на организатора и той бе санкциониран. По данни на специалисти от БАН находището, от което произхожда материалът за производство на софийските павета, се намира в Будапеща, но то е изчерпано преди много години и заводът, който ги е произвеждал, вече не работи, припомнят от СДВР в писмо, подписано от зам.-директора старши комисар Борислав Борисов и адресирано до Йорданка Фандъкова.

За обезпечаване на разрешените и съгласувани до 12 май мероприятия е ангажиран изключително голям ресурс, включващ служители от СДВР, ГДЖСОБТ от София и страната и от ОДМВР. Организирането на още едно мероприятие създава реални условия за извършване на престъпления, нарушаване на обществения ред и безопасността на пътното движение на територията на столицата и допълнително би затруднило осигуряването на обществения ред, допълва още към аргументите си ръководството на СДВР.

От столичната полиция апелират същите аргументи да бъдат взети предвид и при обсъждането на планираните протестни мероприятия на 16 май от страна на КНСБ и на 18 май – на Камара на автомобилните превозвачи в България.

Транспортният бранш взе решение да не провежда извънреден протест на 15 май (неделя) в София. Превозвачите заявиха, че ще се съобразят с двете големи спортни събития в столицата в същия ден, когато ще се проведе финалът за Купата на България между „Левски” и ЦСКА на Националния стадион “Васил Левски” и благотворителният полумаратон, в които се очаква да се включат десетки хиляди фенове и участници.

https://www.dnes.bg/ … Натисни СПОДЕЛИ, моля!


image0 (9K)