СДС решава бъдещето си с бой и в разкол

Въпреки баталните сцени Божидар Лукарски не мисли за оставка, а за коалиция с националистите на Валери Симеонов

[ad id=“225664″]

В скандал и ръкопашни схватки прерасна драматичното заседание на Националния съвет на СДС в „Красно село”, предаде бТВ.

Председателят Божидар Лукарски поиска да насочи партията към „консервативно-патриотична” коалиция с НФСБ, а структури на „сините” поискаха оставката му. Румен Христов и Емил Кабаивнов се смятат за основни лица на опозиционния лагер.

[ad id=“263680″]

Кръговете около председателя вече опитаха да изключат недоволните с формалния мотив, че не са плащали членски внос, а днес буквално с колене и лакти стигнаха до „сценарий” за свалянето на Лукарски – при това, приписан на Иван Костов.

Жертва мелето стана председателят на областната структура на СДС във Варна – прочутият Янко Станев, който допреди няколко години бе шеф на организацията на ДПС в морската столица. Станев бе съборен на пода в разправията между враждуващите групички в НИС на синята партия.

Охранители, наети от Божидар Лукарски, появил се за заседанието с боядисана коса, не допускаха журналисти до залата.

[ad id=“236999″]

„Има хора в залата, които нямат право да гласуват. Чакаме да напуснат залата и ще преминем към гласуване”, заяви спокойно председателят на партията, който въобще не мисли за оставка.

Зам.-председателят Емил Кабаиванов каза, че Лукарски сам е заявил, че е наел охранителната фирма. Според Димо Стоянов, председател на областната структура на СДС в Хасково, това е опит да не бъдат допуснати до заседанието структурите, които искат оставката на Лукарски. По думите му делегатите от тези структури формират около 40% от гласовете в Националния съвет. Според устава на СДС пък за поставянето на въпроса за оставката на председателя на организацията са нужни една трета от гласовете.

[ad id=“237001″]

Заседанието започна с мощни викове „Оставка“ и „СДС“. То бе бе прекратено за 1 час, докато страстите се успокоят, след което, евентуално, отново ще продължи. И двете враждуващи страни се обвиниха взаимно в преследване на корпоративни интереси.

 

 


image0 (9K)