СДС устремен към парламента, но нито с опозицията, нито с днешните управляващи

СДС е консолидирана и амбицирана да се върне в парламента, независимо дали в коалиция или самостоятелно. Това каза в ефира на Радио „Фокус“ председателят на СДС Румен Христов.

Той посочи, че в редиците на партията има единодушие – няма да има коалиция с БСП и ДПС нито на местно, нито на национално ниво. СДС затвърждава позицията си в опозиция на управлението на ГЕРБ и Обединени патриоти, уточни председателят на партията. Според него обаче когато става дума за бъдещето на ЕС и за разпределянето на места в ЕП, трябва да се направи всичко възможно партиите-членки на ЕНП да постигнат същия или дори по-добър резултат. Причината е опасението от нарастването на влиянието на крайната десница дотолкова, че по-десните консервативни избиратели да залитнат към крайно-дясното, обясни Румен Христов.

„За предстоящите избори ще търсим сътрудничество по теми като ускорената работа за членство в „Шенген“ и Еврозоната, двойно увеличаване на доходите през следващия мандат, създаване на условия за ускорен растеж на икономиката. Ще търсим съгласие и за обединение на дясното с други десни, десноцентристки и родолюбиви партии. На първите предстоящи избори – тези през месец май 2019 година за Европарламент, трябва да се мобилизираме и да привлечем десния електорат. Признавам, че тези избори ще са трудни, защото гласува малка част от всички, имащи това право“, коментира Румен Христов.

„У нас след евроизборите предстои предсрочен парламентарен вот, прогнозира той, имайки предвид недоволството на гражданите в момента. Исканията им са съвсем справедливи“, каза още Христов и обясни, че наред с формалните поводи, има недоволство и от модела на управление.

„В такъв критичен момент има нужда отново от знанието, уменията и самочувствието на партия, която се е справяла с доста по-тежки кризи, а СДС ще намери сили отново да мобилизира своите избиратели“, увери синият лидер.


image0 (9K)