Себастиан Курц: Отворените турски граници са атака срещу ЕС

Австрийският канцлер Себастиан Курц окачестви като „атака на Турция над ЕС и Гърция“ решението на Анкара да отвори границите си с Европа за бежанците на турска територия, предаде Франс прес.

„Това е атака на Турция над ЕС и Гърция. Човешки същества се използват за оказване на натиск над Европа“, заяви консервативният лидер на пресконференция за положението в Сирия и на турско-гръцката граница, където са се струпали хиляди мигранти, искащи да отидат в Европа. Себастиан Курц пожела европейските лидери да окажат отпор на „съзнателните действия на президента Ердоган, който ползва бежанците като оръжия“.

„Не трябва да се поддаваме на натиск. Ако сега отстъпим пред турския натиск, ако президентът Ердоган се окаже победителят, който решава дали десетки хиляди човешки същества могат да се втурнат към Гърция и ЕС, ще последват стотици хиляди и със свободното движение на хора в Европа ще бъде свършено“, заяви канцлерът на Австрия.

Курц определи положението на гръцко-турската граница като решаващо изпитание за Европа и призова да се укрепят външните граници на ЕС.

„Трябва да се направим така, че кризата от 2015 г. да не се повтори“, каза то, имайки предвид наплива от мигранти в ЕС по онова време.

Тази миграционна криза изостри напреженията между страните от ЕС по политиката на даване на убежище и подхрани възхода на популистки и крайнодесни движения в редица европейски страни, включително Австрия, отбелязва АФП.

Броят на мигрантите, преминали от Турция на територията на ЕС след като Анкара реши да отвори границите си за бежанците, надхвърли 130 000 души, съобщи турският министър на вътрешните работи Сюлейман Сойлу на страницата си в Туитър.

„До 9.15 часа тази сутрин (8.15 часа българско време) броят на бежанците, напуснали нашата страна през окръг Одрин, възлиза на 130 хиляди души“, написа министърът в Туитър.

Турция взе решение да отвори границите си за бежанците след смъртта на 36 турски военни в Идлиб в нощта срещу петък. На 28 февруари турски източник, пожелал да остане анонимен, заяви, че Турция е решила да не спира сирийските бежанци да стигнат Европа по суша или море. „Всички бежанци, включително сирийците, сега могат да влязат в Европейския съюз“, каза той.

Хиляди мигранти търсеха начини да преминат сухопътната граница между Турция и Гърция днес, дни след като Турция обяви, че отваря границата си с Европа, предаде Асошиейтед прес.

Мнозина се опитват да влязат в Гърция през река Марица, която преминава по голяма част от границата между двете страни.

Около 1000 души са се опитали да преминат тази нощ през района в южната част на границата, съобщиха гръцките власти.

За 24 часа от вчера до тази сутрин властите са попречили на общо 5183 души да влязат в Гърция и са арестували 45 души, предимно от Афганистан, Пакистан, Мароко и Бангладеш.

Гърция даде ясно да се разбере, че границите й са затворени. Тя изпрати военни и полицейски подкрепления в района, които използваха сълзотворен газ и водни оръдия, за да отблъснат масови опити на мигранти да влязат в страната. Властите са разположили полицейски и военни кордони за проверка на границата и близо до нея и са арестували тези, които са успели да преминат.

Тази сутрин са арестувани двама мъже от Мали и един от Афганистан малко след като преминали границата и се качили във ван с още около 20 души от Сомалия, Афганистан, Бангладеш и Ирак.

Гръцките власти съобщиха снощи, че от рано сутринта в събота са предотвратили над 24 000 опита за незаконно преминаване на сухопътната граница с Турция и са арестували 183 души, малцина от тях сирийци.

Гръцкото външно министерство реагира остро на вчерашното обвинение от страна на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, че гръцки войници са убили двама мигранти и са ранили тежко един, съобщава вестник „Катимерини“.

Страна, която фабрикува фалшиви новини и използва хората като чукове за рушене на стени, която системно нарушава суверенитета и суверенните права на другите страни, не е в позиция да сочи с пръст към другите. И разбира се, не е в позиция да чете лекции по международно право и човешки права. Впрочем Турция от години не успява да се справи с тези основни лекции, заяви гръцкото външно министерство.

Източник: dnes.dir.bg


image0 (9K)