Сезонът на суджука и виното е открит (ВИДЕО)

http://www.vbox7.com/play:a9122f8370

След закриването на летния сезон с Фестивал на домашната бира в шуменското село Кюлевча откриха друг – свързан с по-студените месеци и подходящите за тях атрибути на масата.

Фестивалът на суджука и младото вино събра стотици жители и гости на селото на центъра, където бяха разпънати скари и бурета с вино.

path_226310

Хубавият суджук става от качествено месо, но са важни и подправките, казва Веселин Тодоров, който освен кмет на Кюлевча е и един от производителите на месните деликатеси. Той обаче не разкри рецептата за деликатеса.

Балканът има своите тайни – Кюлевча също, категоричен е Веселин Тодоров. Въпреки това нямаше как да спре мераклиите да опитат суджуците и на вкус да усетят какво има в тях.

path_226313

След като не успяхме да изкопчим тайната рецепта от кмета, се насочихме към скараджиите, за да разберем има ли тайни хватки за хубаво изпичане на суджук.

Майсторите са категорични – трябва често да се обръща, така по-хубаво се изпича. Колко да е изпечена обаче – няма рецепта. Който както обича, казват владетелите на щипките, но все пак клонят към малко по-сочния, а не към препечения суджук.

Сред гостите на Фестивала бе и делегация от украинското село Кулевча. В началото на миналия век жители от шуменското село се преместват в славянската република и там основават село с идентично име. Техните потомци пък всяка година идват на гости.

path_226316

Кметът на украинската Кулевча Михаил Попов призна, че за пръв път идва в Шуменско. Той бе впечатлен от празника и посрещането. Като задача си бе поставил да определи дали украинското вино, което носеха, е по-добро от местното кюлевченско или обратно.

path_226314

Тестването на вина беше и една от атракциите на фестивала. Десетки хора се приближаваха с бутилки, пълни с бяла или червена течност, която оставяха за дегустация при журито.

path_226309

Въпреки че кюлевченци са известни със суджуците си навсякъде в региона, те са и достатъчно предвидливи, че само с месо не бива. Както и само с вино. Затова имаше и 20 кг боб чорба, ако все пак някой иска и да похапне постно.

Източник: Дарик

 


image0 (9K)