Селска къща край София покрита с жълти паветта

Селска къща край София покрита с жълти паветта

Снимка: БГНЕС

Сигнал за къща в софийското село Горни Лозен с двор, покрит с емблематичните за София жълти павета, разпространи bTV. Паветата са там от 70-те години, а собственикът на имота е работил в строителни войски, разказват местни жители.

От 2016 г. жълтите павета са под закрилата на закона, защото са със статут на недвижима културна ценност.

„Те не трябва ли да са в центъра, наредени по-качествено, или се бъркам?“, недоумява местен.

Още по темата

5 окт 2022 09:48

19

3 окт 2022 12:33

73

28 сеп 2022 19:20

40

Отговорна за поддържането на жълтите павета е Столична община (СО), която започна ремонта им, който трябваше да приключи в средата на септември. Кметът на София Йорданка Фандъкова уверяваше, че паветата няма да бъдат увредени при пренареждането им. В края на септември се оказа, че е нужен спешен ремонт на ремонта и процедурата започна отново.

„Тъй като излязоха няколко случая в София с подобни настилки в частни обекти, беше направено обстойно проучване и се установи, че тогава склададжиите са ги продавали на гражданите на символични цени, а има съмнения, че директно още при свалянето са отивали в частни обекти, така че хората са ги добивали законосъобразно от гледна точка на онази епоха и няма как да им бъдат отнети“, обясни археологът д-р Тодор Чобанов, който е и бивш зам.-кмет на София.

https://www.dnes.bg/


image0 (9K)