Сенатът на САЩ одобри пакета от $1.9 трилиона за справяне с епидемията

Пакетът с икономически мерки за справяне с последствията от коронавирусната епидемия на стойност 1.9 трилиона долара беше приет с минимално мнозинство от американския Сенат в събота. Той е един от приоритетите в програмата на новоизбрания американски президент Джо Байдън.

Предвидените средства представляват около една десета от общия размер на икономиката на САЩ. Те бяха гласувани с 50 гласа „за“ от демократите срещу 49 гласа „против“ от републиканците.

„Тази нация страда твърде много от твърде дълго“, коментира Байдън пред репортери в Белия дом след гласуането. По думите му „всичко в този пакет е предназначено да облекчи страданията, да отговори на най-неотложните нужди на нацията и да ни постави в по-добра позиция, за да се справим“.

Новите икономически мерки предвиждат повечето американски граждани да получат директни плащания до 1400 щатски долара, а спешните обезщетения за безработица да бъдат удължени. Законопроектът включва и разходи за училища, пострадали от епидемията индустрии, както и за ваксини и тестове за COVID-19.

След приемането му от мнозинството в Сената, сега предстои пакетът да бъде разгледан и в Камарата на представителите, където демократите имат предимство от 10 гласа. Финалната дума има президентът Байдън, който трябва да го подпише.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)