Сенатът на САЩ утвърди Антъни Блинкен за държавен секретар

Сенатът на САЩ утвърди Антъни Блинкен за държавен секретар, съобщи Асошиейтед прес. Сенаторите одобриха кандидата, предложен от президента Джо Байдън, със 78 срещу 22 гласа.

„Имаме много работа да свършим у дома, за да повишим авторитета си зад граница” каза Блинкен на изслушването си в сенатската Kомисия по външни работи миналата седмица.

I Кой е Антъни Блинкен

Блинкен e роден на 16 април 1962 г. в Ню Йорк. Завършва право в Харвард, а по-късно получава и докторска степен в Колумбийския университет. Работи за кратко като юрист, но още в края на 80-те навлиза в политиката. Баща м, Доналд М. Блинкен е инвестиционен банкер, който се включва в кампаниите за финансиране на демократите.

През 1994 г. президентът Бил Клинтън изпраща Блинкен старши за посланик на САЩ в Унгария. В същата година синът Антъни постъпва на работа в Съвета по национална сигурност към Белия дом. Тогава той е на 32 години.

Четири години по-късно става специален асистент на Бил Клинтън и започва да отговаря за писането на речите му. В последната година от мандата Блинкен отговаря за европейската политика на Клинтън.

I Между Белия дом и Сената

През 2001 г. Президент, когато републиканецът Джорд Буш младши става президент, напуска Белия дом, а година по-късно става директор на администрацията към Комисията за външна политика в Сената.

През 2007 г. дългогодишният сенатор Джо Байдън става председател на външната комисия. Така идва 2008 година, когато Барак Обама и Джо Байдън се кандидатират за президент и вицепрезидент. Антъни Блинкен се включва активно в кампанията на Байдън, а след победата участва и в екипа по предаване на властта.

Следват още години в Белия дом. Блинкен започва като заместник асистент на президента и външнополитически съветник на вицепрезидента. Издига се до заместник на съветника по национална сигурност на Обама.

В началото на 2013 г. Обама го номинира за заместник държавен секретар и той отново мести работното си място. На 6 май 2016 г. Блинкен пристига в София и се среща с премиера Бойко Борисов, президента Росен Плевнелиев и министъра на външните работи Даниел Митов.

Блинкен остава в Държавния департамент до идването на Доналд Тръмп на власт. През 2017 г. той създава консултантската компания за политически стратегии WestExec Advisors, но работата в частния сектор е по-скоро изключение в кариерата му.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)