Сензационно развитие на случая с отравянето на бившия шпионин и дъщеря му

Бившият полковник от руското военно разузнаване Сергей Скрипал, който беше отровен в английски град, се намира в съзнание и може да говори, съобщи британската телевизия „Скай нюз“ (Sky News). В началото на тази драма специалисти твърдяха, че ако наистина срещу Скрипал е използвано бойно отровно вещество от групата „Новичок“, то той има нищожни шансове да оцелее. И дори това да станело, той щял да остане с тежки увреждания за цял живот.

[ad id=“225664″]

Полицията скоро ще може да поговори с човека, който се намира в центъра на историята с отравянето в Солсбъри„. Това заяви водещ на телевизията, без да назовава източникът на тези сведения.

[ad id=“263680″]

Вчера Кристин Бланшард –  медицински директор в Окръжната болница в Солсбъри, заяви само, че Скрипал вече не е в критично състояние. Той реагирал добре на лечението след атаката с нервнопаралитично вещество миналия месец. По-рано през седмицата сериозно се подобри състоянието и на неговата дъщеря Юлия. Това става малко повече от месец, след като двамата бяха открити в безпомощно състояние на пейка пред ресторант в Солсбъри.

[ad id=“237001″]

На 15 март Великобритания, САЩ, Германия, Франция обявиха, че Русия е отговорна за първото използване на нервнопаралитично вещество за атака в Европа от Втората световна война насам. Четирите държави определиха случилото се като „нападение срещу суверенитета на Великобритания„. Те добавиха, че това е недвусмислено нарушение на Конвенцията за химически оръжия и на международното право.“

[ad id=“218001″]

Британският Център за химически и биологични оръжия в Портън Даун потвърди, че става дума за атака с нервнопаралитично вещество, но не посочи то да е било произведено в Русия.


image0 (9K)