Сертификатът за преболедуване ще важи 12 месеца

Министерството на здравеопазването (МЗ) предприема частични облекчения в наложените от четвъртък по-строги мерки, свързани с използването на т.нар. „Зелени сертификати“. Това обяви министър Стойчо Кацаров по време на пресконференция в четвъртък.

„Стремим се да разрешаваме проблеми, възникнали в ситуацията“, каза той.

Най-съществената промяна е свързана с удължаването на срока на „Зеления сертификат“, който се издава при преболедуване на COVID-19. От до 6, срокът се удължава на до 12 месеца. Този срок на документа ще важи само на територията на България, тъй като според европейските изисквания допустимата му трайност е до 6 месеца. Той ще има различен номер и различен QR код от останалите. Промяната идва след консултация с няколко експертни съвети.

По време на пресконференцията беше уточнено, че този тип сертификати ще могат да започнат да се издават в системата на министерството най-късно от следващия понеделник, тъй като в момента има техническа невъзможност за това.

Заради засиления интерес към ваксинацията и насочването на гражданите към еднодозната ваксина на „Янсен“ от МЗ ще разрешат издаването на документ с едномесечен срок след поставяне на първата игла от двудозните ваксини. В 30-дневния период всички граждани ще могат да поставят и втората си доза и да получат „Зелен сертификат“ за ваксинация.

Заради множество сигнали и оплаквания здравните власти ще въведат гратисен период за обектите, в които се изисква спазването на новите мерки. Той ще бъде до понеделник, а до тогава проверяващите органи ще издават само предписания на бизнесите, без да им пишат глоби. Целта е всички те да могат да въведат необходимата организация. В случай, че на даден бизнес или обект вече е наложена глоба, тя ще бъде отменена.

Бизнесите, чиито персонал е засегнат от новите мерки, ще имат възможност да изискват тестове за служителите си от местните РЗИ. Пробите ще бъдат правени от оторизирани лица, а резултатите от тях ще бъдат валидни само за работна дейност. В случай, че някой от работниците няма валиден сертификат, но иска да посети обект, в който такъв е задължителен, той ще трябва или да се ваксинира, или да си направи тест в лаборатория.

„Закупуваме голямо количество тестове, РЗИ-тата са получили средства за тестове. Всички лаборатории ще получат тестове. Ще има таван на цената за пробовземане, ако искат да извършват тестове от безплатните“, каза Кацаров по отношение на антигенните тестове, с които ще може да се получава сертификат валиден за 48 часа.

По отношение на Държавната администрация „в най-кратки срокове“ ще бъде въведено изискване само за работещите на гише с граждани служители да е необходимо също да имат валидни сертификати. Мярката ще бъде прилагана и за служителите в общинските структури.

По думи на министър Кацаров всички мерки, свързани със сертификатите и тестовете за работещите, се налагат заради затруднената ситуация в болничните отделения и увеличаващият се брой на новозаразените.

„Правим всичко възможно да не правим локдауните от предишната година. Те се отразиха тежко на всички, а последиците от тях още не са преодолени“, каза още Кацаров. Той добави, че в случай на допълнително влошаване на ситуацията са обсъдени кризисни мерки, които ще бъдат подпомогнати от Европейската комисия.

Всички промени трябва да станат факт след промените в заповедта на министъра на здравеопазването.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036………. .


image0 (9K)