Сестрите от Либия може да не получат обезщетение за преживените изтезания

Делата срещу мъчителите от Либия може да бъдат прекратени заради непосилни съдебни разноски

Една от медицинските сестри, които лежаха в затвора в Либия – Кристияна Вълчева, е на път да се откаже от може би последна възможност да търси възмездие и обезщетение за изтезанията в Либия. По гражданско дело, което е завела у нас срещу либийските офицери, съдът е отказал да я освободи от част от разноските. Вълчева трябва да внесе 7 530 лв. иначе делото вероятно ще бъде прекратено. Аналогични искове за половин милион лева обезщетение – са внесли през 2012-та пред българския съд и петте медицински сестри.

Пет години делата, които българските медици водят срещу мъчителите, са в капана на процедурите. Сред които почти невъзможното призоваване на либийските офицери, но и правилата за съдебните разноски.

Съдът освобождава Кристияна Вълчева от държавната такса, но не и от разходите за назначаване на особен представител на либийските офицери. Решението е потвърдено от втората инстанция, като сумата е намалена – и влиза в сила след произнасяне на Върховния съд от края на юни. На база декларираните от Вълчева доходи и спестявания – съдът приема, че тя има достатъчно средства, за да си позволи сумата.

След многобройни усилия 12-те либийци да бъдат призовани съдът използва последна възможност да придвижи делото – като ги уведоми чрез държавен вестник. Тогава обаче разноските за техните адвокати се внасят от този, който е инициирал делото, обясни съдията.

По аналогично дело – на палестинския доктор Ашраф, холандският съд преди пет години присъжда 1 млн. евро компенсация.

Във връзка с опитите за призоваване – по делото има писмо от Министерството на външните работи – че поради политическата обстановка в Либия и отсъствие на наше дипломатическо представителство – е невъзможно да се изпращат съдебни поръчки.

Заради невъзможната комуникация с Либия – и контраразследването, което беше образувано у нас срещу мъчителите – е прекратено по давност. Това става преди 3 години. Прокуратурата така и не получава отговор на молбите за правна помощ до Либийската държава, отпреди нейното разпадане, които е трябвало да изяснят конкретните извършители.

По делото има десетки експертизи, документи, разпити на дипломати и журналисти. След завръщането си показания са дали и самите медици. Според прокуратурата категорично е установено, че самопризнанията им са били изтръгнати с насилие.

Източник: БНТ


image0 (9K)