СЗО: Европейските страни трябва да се подготвят за смъртоносна втора вълна от коронавирусни инфекции, не да празнуват

Европейските страни трябва да се подготвят за смъртоносна втора вълна от коронавирусни инфекции, тъй като пандемията не е приключила, каза топ представител на Световната здравна организация в Европа, съобщава „Дарик“

В ексклузивно интервю за „Дейли Телеграф“, цитирано от БГНЕС, д-р Ханс Клюге, директор на СЗО за европейския регион, отправи остро предупреждение към страните, които започват да облекчават ограниченията си, заявявайки, че сега е “време за подготовка, а не за празнуване”.

Д-р Клюге подчерта, че това че броят на случаите на COVID-19 в страни като Великобритания, Франция и Италия започва да намалява, не означава, че пандемията приключва. Епицентърът на европейското огнище сега е на изток, като броят на случаите нараства в Русия, Украйна, Беларус и Казахстан, предупреди той.

Страните трябва да използват това време разумно и да започнат да укрепват системите за обществено здраве, както и да изграждат капацитет в болници, отделения за спешна помощ и интензивно лечение, каза той.

“Сингапур и Япония разбраха рано, че това не е време за празнуване, а е време за подготовка. Това правят и скандинавските страни – те не изключват втора вълна, но се надяват, че тя ще бъде локализирана и ще мога да я преодолеят бързо”, каза Клюге.

Той предупреди, че втората вълна може да съвпадне с избухване на други инфекциозни заболявания.

„Много съм загрижен за възможността от двойна вълна – през есента може да имаме втора вълна на COVID и друга от сезонен грип или морбили. Преди две години имахме 500 000 деца, които не бяха направили първата си ваксина срещу морбили”, каза той.


image0 (9K)