СЗО категорично: Ските не носят риск от зараза

Световната здравна организация официално обяви позицията си по отношение на ските във връзка с пандемията от коронавирус. На официалния сайт на организацията се появиха инструкции, които да се спазват. Най-важният извод, който се прави и вече отдавна е известен, е, че ските като спорт не носят никакъв риск от зараза.

На първо място за това заключение е фактът, че скиорите са на чист въздух, което много помага за опазване от коварната болест, пише „24 часа“.

Единствените препоръки са да се внимава с дейностите извън пистата, които съпътстват спорта. Става въпрос за хотелите и баровете на пистите. Те трябва да бъдат затворени или да работят само за храна извън тях.
В курортите хотелите трябва да спазват всички мерки, които са предписани от националните правителства.

С подобна позиция излезе и ООН още през ноември, като отново се акцентира, че трябва да има мерки при пътуването към пистите.

САЩ, най-засегнатата страна от пандемията в света, отказа три старта от световните купи в зимните спортове, за да може повече хора да отидат в планината и да излязат от градовете, където има куп заразени.

“Опасностите в ските са свързани единствено с контузии. И за това трябва да се внимава на пистата. Иначе в екипировката на всеки скиор има маска и очила, което прави дори сблъсъка със заразен безопасен. Но все пак е хубаво да се държат дрехите в отделно помещение”, смята д-р Майкъл Розенберг от болничния център в Бруклин, Ню Йорк.

“Ските по условия са със социална дистанция, просто не трябва никога да си близо до останалите, когато си на пистата”, смята д-р Санкар Шваминатан, шеф на отделението за инфекциозни болести в университета на Юта. “Рискът идва от другите дейности, ако се качиш на автобус, ако си без маска в лифта. Това не трябва да се допуска, толкова е просто”, допълва той.

Банско вече работи, Пампорово започва, Боровец още чака. 4 лифта и 7 писти вече работят на Банско от четвъртък. “Предприети са всички мерки, които са предписани от щаба. Кабинките се дезинфекцират, препоръчваме на всички да пътуват със свален прозорец, за да има прилив на свеж въздух, което е от изключителна важност”, заяви маркетинговият директор на концесионера “Юлен” Иван Обрейков.

Направени са маркировки за нужната дистанция при качването на лифта и се следи тя да бъде спазвана.

В града вече пристигнаха и първите туристи от съседна Гърция. Има и малко македонци. Повечето от хотелите все още не са отворени.

В Пампорово от събота започват да работят 6 трасета – “Язовира”, “Байпас Малката стена”, “Туристическа”, “Дельово дере”, “Картола” и “Стойките”, които представляват по-голямата част от зоната. Всички лифтове и влекове също работят с изключение на линията “Езерата” – връх Снежанка.

Работи се усилено и по подготовката на ски зона “Мечи чал” над Чепеларе, но пускането , както и на лифта, предстои в следващите дни.

В ски гардеробите се допускат до 15 души едновременно, ски училищата ще работят в групи от максимум 10 обучаеми. Маските и отстоянието от 1,5 м са задължителни в гардеробите и в другите закрити пространства.

След като стана ясно, че зимен сезон, макар и не в обичайния му вид, ще има, и правителството обяви предвидими мерки, започнаха и първите резервации, коментират хотелиери. Имало запитвания и от туристи от съседни държави.

Заради епидемиологичната обстановка в Пампорово в началото на сезона е въведана максимална дигитализация на основни услуги в курорта, намалявайки до минимум персоналния контакт и риска от предаване на заразата, твърди изпълнителният директор на “Пампорово” АД Мариян Беляков.

Боровец отлага началото на сезона, което бе планирано също за днес. “За съжаление, снегът не е достатъчно. Може би ни е на около 1/3 от необходимото. От 150 000 куб. м имаме 50. Пистите са готови, но ако пуснем хората, много бързо ще се премахне покривката. Очакваме да се застуди и да завали в периода 24 – 25 декември и това да ни помогне”, обясни единият от двамата изпълнителни директори на “Бороспорт” и бивш национал по ски Георги Кочов. “Иначе се работи постоянно. Мерките са предприети и имаме готовност в момента, в който направим достатъчно покривка, да започнем”, допълни Кочов.

Времето в София все още е прекалено топло, за да се покрие добре “Витошко лале”, и за момента няма начало на сезона.

В много добро състояние е детската “Меча поляна”, но там се очакват новите разпоредби на министъра на здравеопазването.

Витоша е най-достъпната планина за софиянци и от години е фатално занемарена заради противоречия в законите и плана за управление. Всъщност в момента действа още старият, който забранява всичко. Той изтече преди 6 г. и е подготвен напълно нов, за който са платени невероятните 700 000 хил. лв., но до приемането му не се стига. Собственикът на съоръженията “Витоша ски” нееднократно заяви намерението си да поднови всичко, стига да е направено по законен начин, за да няма след това оспорвания и дълги съдебни битки, каквито съпровождаха зоната в Банско, преди концесионерът да ги спечели след загубени няколко години. В момента дори се спори за обновяване на над 50-годишния Драгалевски лифт.

„Организираните пътувания са изрично забранени, но индивидуално организираните може да се осъществяват“, напомни преди ден здравният министър проф. Костадин Ангелов. “Идва зима, има зимни курорти. На тези места хората могат да отидат, да дишат въздух, да се разхождат, могат да се отделят от затворените помещения вкъщи”, обясни той и подчерта, че здравните власти са загрижени и за запазване на психическото здраве на хората.

 


image0 (9K)