СЗО отново НЕ препоръчва носенето на маски, а при нас от днес глобяват

От Световната здравна организация (СЗО) обявиха, че все още препоръчват да не се носят маски, освен ако не сте заразени с коронавирус или не се грижите за някой, който е болен, информират световните агенции.

Няма конкретни доказателства да има някаква потенциална полза от масово носене на маски. Всъщност има някои доказателства, които показват точно обратното, ако маските не се използват правилно, обяви доктор Майк Райън, ръководител на програмата за извънредни ситуации на СЗО, цитиран от CNN.

Отделно той отбеляза, че има сериозен проблем – недостиг на маски в световен мащаб. В момента хората с най-висок риск да се заразят с този вирус са здравните работници на предна линия, които се излагат на риск всяка секунда. Мисълта някой от тях да не носи маска е ужасяваща, подчерта експертът. Райън предупреди, че коронавирусът няма да си отиде от само себе си.

Вчера,  здравният министър Кирил Ананиев издаде заповед всеки, който излиза извън дома си, да носи защитна маска на закрити и открити обществени места. Предвидени са сурови наказания за неспазващите това изискване – 5 000 лева,  ако излизаме без маска .

„Препоръките на СЗО са, че здравите хора няма нужда да носят маски, защото дори и да я сложите, няма как да не я докосвате цял ден. Ако ръцете ви са заразени, ще заразите и маската. Възможността да се заразите по този начин е по-висока. От друга страна, вярването, че маската предпазва, не е вярно. Моделът на предаване е при директен контакт със заразен или докосване на нашето лице, след като вече сме пипали заразена повърхност.

Маските са нужни за специалистите или болните хора, защото това е начин да предпазят останалите от заразяване“, обясни по рано в интервю за Нова тв представителят на СЗО за България д-р Скендер Сила.

В други страни обаче също се въвежда подобна мярка. В Австрия, например, ще изискват от гражданите да носят маски в супермаркетите, но маските ще им се предоставят на място.


image0 (9K)