„Сигурен приятел“. Строежът на газовата връзка със Сърбия започна, целта е да тръгне до октомври

"Сигурен приятел". Строежът на газовата връзка със Сърбия започна, целта е да тръгне до октомври

Президентите Румен Радев и Александър Вучич откриха строителни дейности по изграждане на междусистемната газова връзка „България – Сърбия“ (Gas Interconnection Bulgaria – Serbia, IBS).

На церемонията, която се проведе в Костинброд, присъстваха и служебният министър на енергетиката Росен Христов, както и изпълнителният директор на „Булгартрансгаз“ Владимир Малинов. Той и изпълнителят „Главболгарстрой“ потвърдиха ангажимента до октомври 2023 г. интерконекторът да бъде пуснат в експлоатация.

Газовата връзка ще бъде с обща дължина около 170 км. – от Нови Искър до Ниш, Република Сърбия, от които около 62 км. са на българска територия. Тя ще бъде с капацитет до 1,8 млрд. м3/г. с възможност и за реверсивен поток. Проектът е финансиран от Механизма за свързване на Европа. Инструментът Connecting Europe, който работи за свързаността на енергийните системи в ЕС, е отпуснал 27 млн. евро на „Булгартрансгаз“.

Преди 4 месеца беше открита връзката с Гърция, а преди по-малко от месец беше съобщено, че „Булгаргаз“ ще има достъп до газопреносната мрежа на Турция.

Президентът Радев каза, че изграждането на междусистемната газова връзка „България – Сърбия“ е проект от стратегическо значение и пример как устойчивото сътрудничество с ЕК води до взаимни ползи.

„Интерконекторът е залог за бъдещето, но той е израз на волята двете страни заедно да градим визия за общото ни европейско бъдеще, основано на солидарност, доверие и иновативни подходи“, добави държавният глава.

По думите му проектът дава нови възможности на региона чрез реална диверсификация и сигурност на доставките. Той отбеляза, че въвеждането в експлоатация на интерконектора с Гърция и споразумението с Турция са успех и за Сърбия, защото ще получи достъп до нови източници на газ чрез Южния газов коридор и терминалите за втечнен газ в Егейско море.

Президентът каза още, че България се е показала като надеждна транзитна страна.

„Дори в най-тежката ситуация, когато останахме без доставки на руски газ и то рязко, продължихме надеждно през нашата територия да доставяме и този газ до Сърбия“, добави той.

Според него оттук нататък може да се работи за окрупняване на количествата от газ, от които имаме нужда, заедно да преговаряме със страни доставчици и да постигаме по-добра цена и по-добри условия.

„Всичко разбирам, всички всичко разбираме, няма нужда от преводач между български и сръбски. Сърбия може да разчита на България като добър и сигурен приятел не само в добри, а и в тежки времена“, каза на свой ред Вучич.

След като чу от европейски представител на церемонията, че по Механизма за свързване на Европа общо за проекти от общ интерес са заделени 218 млн. евро, сръбският президент не скри, че е изненадан.

„За пръв път получаваме повече финансиране“, каза той и уточни, че 49 млн. са заделени за Сърбия от инструмента, 25 млн. – от Европейската инвестиционна банка.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036


image0 (9K)