Силните данни за пазара на труда в САЩ оцветиха в червено европейските борси

Силните данни за пазара на труда в САЩ оцветиха в червено европейските борси

Снимка: Bloomberg LP

Европейските пазари приключиха със спад търговията в петък, след като ключовият доклад в САЩ за работните места показа неочаквана сила на трудовия пазар, предава CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 завърши сесията надолу с 0,8% малко след публикуването на данните на Бюрото за трудова статистика. Технологичният сектор изгуби 2,4% от стойността си, а повечето сектори и големи борси се озоваха на негативна територия.

Лондонският бенчмарк FTSE 100 се понижи с 0,11% до ниво от 7439,74 пункта. Германският DAX отписа 0,65 на сто от стойността си и завърши седмицата на равнище от 13 573,93 пункта. Френският CAC 40 е надолу с 0,63% до ниво от 6472,35 пункта.

Работните места извън земеделието в САЩ са нараснали с 528 хил. през юли, доста над прогнозираните от Dow Jones 258 хил. и въпреки признаците за отслабване на възстановяването на икономиката.

Признакът за сила на трудовия пазар ще бъде интерпретиран от инвеститорите като нарастваща вероятност Федералният резерв да действа по-агресивно за забавяне на инфлацията, тъй като намалява рискът подобни ходове да тласнат икономиката в рецесия.

Пазарите се представиха колебливо тази седмица, докато инвеститорите бяха под влиянието на корпоративни отчети. Европейският индекс на сините чипове завърши предходната сесия с минимален ръст.

Английската централна банка повиши в четвъртък основната лихва с 50 базисни пункта и прогнозира, че инфлацията във Великобритания ще достигне връх от над 13% през октомври, а икономиката ще навлезе в продължителна рецесия през четвъртото тримесечие.

Отчетите продължиха да определят движенията в цените на акциите в Европа. Allianz, Deutsche Post, London Stock Exchange Group и WPP бяха сред компаниите, които обявиха резултатите си преди края на търговията в петък.

Британската компания за финансови услуги Hargreaves Lansdown се представи най-добре в Stoxx 600, като прибави близо 5% към стойността си, след като надмина очакванията за печалбата си, а цената на акциите на Deutsche Post се повиши с 4%, след като тя също надмина очакванията за печалбата си през второто тримесечие.

На дъното на индекса книжата на германския автомобилен и оръжеен производител Rheinmetall поевтиняха с близо 12%, след като компанията понижи прогнозите си за бъдеще на фона на поръчките в отбраната.

Цената на акциите на WPP се понижи с почти 9%, след като британският рекламен гигант обяви резултатите си за първото полугодие.

В макроикономически план френското индустриално производство неочаквано е нараснало през юни, като отбеляза силен месечен ръст от 1,4% въпреки прогнозите за свиване с 0,2 на сто на фона на продължаващите проблеми с веригите на доставка и енергийната криза.

https://www.investor.bg/….


image0 (9K)