Симеон Дянков с предложение той, Костов и Орешарски да консултират кабинета

Бившият финансов министър – в първото правителство на Бойко Борисов Симеон Дянков прогнозира повишаване на данъците до 2 години и се самопредложи за член на експертен съвет, който да е в помощ на управляващите.

„Предполагам, че трябва да се вдигнат данъците през следващите години, защото се повишиха социалните придобивки“, мотивира се Дянков пред бТВ и допълни, че най-вероятно това ще стане до 2 г. Дянков също така счита, че може да се увеличи ДДС (сега той е 20% за повечето стоки и услуги), защото той се събира по-лесно.

Бившият финансов министър коментира и начина, по който бяха повишени пенсиите и другите социални придобивки през последните месеци. Той смята, че парите за тях е трябвало да се вземат от други пера в бюджета, които да бъдат съкратени, а не да се теглят нови заеми. И даде пример със средствата за отбрана, допълвайки: „Трябваше да се направят други промени в бюджета, не да се харчи повече“.

Дянков предлага в помощ на правителството да бъде създадена комисия от експерти, в която да влязе самият той, но и бившите премиери и финансови министри Иван Костов и Пламен Орешарски. Комисията трябва да е независима.

„Смятам, че правителството трябва да се облегне и на други експерти извън парламента и правителството. Така се прави и в повечето европейски държави“, каза Дянков.

Според него правителството тича след кризата и затова го призова повече да слуша бизнеса.

„Кабинетът трябва повече да се слуша бизнеса. Сега имаме повече знания за това какво се случва с коронавируса. Вече имаме примера на разговори в други страни между правителствата и бизнеса“, посочи Дянков.

Той предупреди, че настоящата криза в бизнеса може да се прехвърли и върху банките. И добави: „Рискове има. Намираме се в ситуация, когато бизнесът вече изнемогва, скоро тази криза може да се прехвърли и към банките. БНБ обаче действа добре в тази ситуация“.

 


image0 (9K)