Симеон за празника: Целите се постигат, като сме обединени

„Денят на независимостта трябва да ни припомня, че сме независими, трябва да гледаме интересите на България, а и да не забравяме, че целите се постигат, като сме обединени“, каза Симеон Сакскобургготски във Велико Търново, съобщи БГНЕС.

Внукът на цар Фердинанд, обявил Независимостта на България във Велико Търново на 22 септември 1908 година, коментира, че е важно да помним, че сме независима нация и да сме обединени. Бившият премиер участва в дискусия за юридическата легитимация на Велико Търново като историческа и духовна столица на България заедно с конституционалиисти, историци, общественици.

„Независимостта беше блян за една нация. Мисля, че това е нещо, което е важно за всички нас. Радвам се, че честваме такъв празник, защото много пъти има и черни легенди около цар Фердинанд I. С годините може да оцени с какво е допринесъл той с модернизацията на държавата, а не с национални катастрофи, както някои казват“, добави Сакскобургготски.

„Ние сме в Европейския съюз и трябва да се съобразяваме с правилата на този интересен и солиден клуб, но същевременно да преследваме интересите на България в този контекст“, каза още Сакскобургготски, съобщава БТА.

Попитан дали Велико Търново, като историческа и духовна столица на България трябва да бъде по-различен в правно отношение от другите градове, той отговори, че това е въпрос на полемика, но решението трябва да бъде практично и целесъобразно.

Той изрази очакване за редовно правителство след вота на 2 октомври.

„Надявам се да имаме редовно правителство, със солидно мнозинство“, каза Сакскобургготски.

„Но аз не давам оценки и още по-малко критикувам. Всеки е длъжен да изпълни мисията си и отговорността, с която е натоварен“, допълни той.

Още по темата

22 сеп 2022 13:55

42

22 сеп 2022 13:42

112

22 сеп 2022 11:07

159

Помолен да коментира геополитическата обстановка, той посочи, че е жалко, че в XXI век, и то в Европа, има такъв момент.

В рамките на кръглата маса историците проф. Пламен Павлов, проф. Петко Петков и проф. Милко Палангурски от Великотърновския университет очертаха ролята на старата българска столица във всички исторически периоди от развитието на България.

Всички гледни точки ще бъдат събрани и анализирани от Сдружението „Велико Търново – историческа и духовна столица на България“, по чиято инициатива се осъществява срещата, посочи заместник-кметът на Велико Търново Нейко Генчев, който е член на сдружението. Кметът на Велико Търново Даниел Панов изрази надежда по-скоро статутът на Велико Търново да се изпълни с конкретно съдържание и с ангажимент от страна на държавните институции.

 

https://www.dnes.bg/


image0 (9K)