Скалният феномен Ритлите е невероятно красив и магически (снимки)

Скалният феномен Ритлите и село Лютиброд се намират на около 25 килoметра от Враца и на около 310 северозападно от Стара Загора. Разположено е във Врачанската планина, в края на Искърския пролом, на десния и левия бряг на река Искър.

[ad id=“225664″]

Известно е най-вече с близко разположения Черепишки манастир, но в селото има и друга, по-малко популярна забележителност, която също заслужава внимание. Става дума за уникалната природната забележителност – Ритлите.

Това са скални образувания, разположени на площ от 123 хектара на левия бряг на Искър. Представляват четири почти успоредни отвесни скални стени, дълги 200 метра. На места достигат до 80 метра височина. Под тях преминава жп линия. Гледката просто е изумителна.

Вероятно се питате откъде идва името им и защо се наричат така?

Това е поради приликата им със страничните прегради на волска кола, които носят същото наименование.

Мястото около природния феномен има бурна и богата хилядолетна история, което превръща Ритлите в още по-значима забележителност.

В древните времена те са служили на римляните за блокиране на изхода от Искърското дефиле.

По зъберите им още личат останки от стари крепостни стени. Те свидетелстват за изчезналото селище Коринтград, наричано от местните хора Коритенград. В района са намерени останки от повече от девет средновековни български църкви, между които раннохристиянска базилика от V – VI век. Най-запазена е църквата „Св. Георги“. Коритенград не съществува от ХVІІ век, а част от жителите му са основали днешното село Лютиброд.

Друг интересен исторически момент, свързан с Ритлите, е премиването на Баба Илийца през Искър. Този момент е запечатал големият писател Иван Вазов в разказа „Една българка“. Мястото е ознаменувано с паметна плоча и възстановка на лодката, с която Баба Илийца преминава реката.

Поляната около природната забележителност е изключително облагородена – има детски площадки, скамейки, беседка…

Ритлите са включени в регистъра на защитените територии и защитени зони на България и попадат в територията на природен парк „Врачански Балкан”.

Мястото е невероятно красиво и разтоварващо, а гледката – зашеметяваща!


image0 (9K)