Говори Москва: Съветската армия спаси българските евреи

Външното министерство на Русия излезе с изявление срещу оскверняването на Паметника на съветската армия в София. Изненадващо от Москва обявиха, че тяхната армия била спасила българските евреи.

Този път вандалите надминаха себе си – те изписаха по паметника лозунги с откровено антисемитски характер. Това е особено цинично – особено с оглед на факта, че през Втората световна война благодарение на нашите воини успяхме да предотвратим депортирането на евреи от България и така да спасим около 50 000 души от неминуема смърт„.

[ad id=“255238″]

Това заяви официалният представител на Министерството на външните работи на Русия Мария Захарова, цитирана от ТАСС, коментирайки вандалски акт от нощта на 31 октомври.

vanshno ministerstvo_resized

От нашето Външно министерство реагираха на провокацията със следната декларация: „Когато български граждани застават на релсите пред влаковите композиции, пътуващи към нацистките лагери на смъртта. Когато представители на българския политически, икономически и интелектуален елит пишат протестни писма в защита на българските евреи, а висши йерарси на Българската православна църква се присъединяват към събраните за депортация евреи, заявявайки, че сънародниците могат да бъдат откарани в лагерите само заедно с тях, Червената армия е на хиляди километри от границите на България„.


image0 (9K)