Анализи

Скандално известната Държавна агенция за българите в чужбина продължава да се подиграва с българщината в Македония

Адв. Станислав Станев

Докато големите учЕни се дърлят за личността на Гоце Делчев и неговата идентичност, ми попаднаха два документа, които ме фрапираха. Става въпрос за случай, при който човек от български етнически произход кандидатства за българско гражданство. Основанието е, че произхожда от село в Македония, в което винаги са живели само българи.

Изцяло българският характер на населението на село Рожден е потвърдено преди повече от 100 години от фундаменталните изследвания на Васил Къчнов („Македония. Етнография и статистика“) и Димитър Мишев („La Macédoine et sa Population Chrétienne“).

Добре, де, ама … актуалният шеф на Държавната агенция за българите в чужбина Димитър Владимиров решил, че това няма значение и затова се подписал, че заявителят за българско гражданство Снежана Тефова е предоставила доказателства, които са „… недостатъчни по отношение на посочената 1877 година и не доказват категорично българския произход на заявителя”.

Т.е. решил, че няма достатъчно доказателства, че хората, произхождащи от това село са българи и

забил поредния пирон в ковчега на българщината

в Македония.

Не допускам, че човек на висока държавна позиция, която се занимава точно с българите в чужбина, не познава именно ситуацията в Македония (държавата), в която от векове живеят преимуществено българи. И че тези българи след 1913 и особено след 1944 година са подложени на брутални репресии, довели до трудно обратими или направо необратими изменения за доста хора. А в рамките на репресиите са унищожени тонове български документи. Наказанията за намиране на български документи са били толкова жестоки, че повечето хора тогава са предпочели да ги пратят в огъня, за да не пострадат те и децата им. А има и случаи, в които документите (за да не бъдат изгорени) са поставяни в ковчезите на покойниците…

Във всеки случай ясни са две неща:
– че мнозинството от населението в Македония има български етнически произход;
– че личните документи са рядкост.

Твърдо вярвам, че всеки човек, който е от български произход, заслужава да получи българско гражданство, ако желае такова. Ходил съм десетки пъти в Македония и познавам много истински българи от там. Хора, които милеят за България повече от тези, дето са имали привилегията да се родят тук. А някои от тези българи в Македония дори нямат български паспорти. Което не им пречи да отдават почит на героите и истрията ни там.

Но да се върнем на ДАБЧ и коментирания случай (който съм убеден, че не е изолиран). „Другарят началник“ е решил, че няма достатъчно доказателства за българския произход, а фундаменталните трудове на Кънчов и Мишев, на които са основани стотици хиляди страници научна литература не са му достатъчни…

За негово съжаление, това не е единственият аргумент. Знаете ли тази книга?

Това е списък на опълченците. На хора, които никой не чиновник ги е мобилизирал, а те сами са тръгнали

да се борят за святата кауза, в която са вярвали

А много от тях са оставили костите си по бойните полета.

Както можете да си представите, много от тези доброволци са дошли от Македония, която по това време не е била част от българската държава. И са отишли, защото са чувствали България като своя Родина, защото са говорили нейния език и са искали нейното обединение.

Конкретното селото, за което председателят на ДАБЧ не намирал достатъчно доказателства, реалностите са такива:

А именно: това не твърде голямо село е дало на България четири войника.

Дали чиновникът го знае, или не го знае е отделен въпрос. Факт е, че този човек с това решение се изгаври не просто с човека, който е кандидатствал за български паспорт, не само с паметта на четиримата човека, които зарязаха професия, семейство и спокойствие, а се отправиха към трикольора, за да се бият под знамената му. Този човек се подигра с остатъка от българщината в Македония.

От много десетилетия сърбоманите, които управляват Македония упорито твърдят, че там няма и не е имало българи. Че населението там не е българско, ами даже винаги е мразило България. С изявлението, че че въпреки че произхожда от чисто българско село, човекът не е успял да докаже, има български произход, директорът на ДАБЧ всъщност

налива вода във воденицата на враговете на българщината в Македония

А неговият отказ – официален документ, издаден от държавата България – е потвърждение на тяхната теза, че хората в Македония не са били българи.

Има една група хора, които се борим за Каузата, инвестираме време, средства, емоция, усилия. Правим го не заради държавната заплатка, а защото така го чувстваме правилно. И докато се борим да съберем прашника по прашинка основите, идват едни заплатаджии (дето ние, даннъкоплатците им плащаме заплатите) и със замах срутват всичко.

Господа заплатаджии, срам ме е от вас! Не ви знам вие как живеете със собствената си персона, като знаете какви ги вършите…

Показателен обаче е фактът, че докато се отказва българско гражданство на обикновени хора от Северна Македонияния, защото се чувстват българи, същата тая Държавна агенция е раздала през последните години българско гражданство на приближени до българомразкото правителство на Никола Груевски, които ползваха привилегията да са граждани на Европа, но открито работеха срещу България.

Faktor.bg

Ваня Русева

Recent Posts

Ляво-патриотичен блок начело с БСП в битката за гласа на избирателите

Нинова: Държавата ни се намира в изключително тежко състояние...

29 минути ago

Радев с остра реакция за частната детска болница: Здравето не може да е нечий бизнес

Затвърждавала се практиката здравеопазването да работи на принципа на печалбите...

42 минути ago

Персоналът по Черноморието от Бангладеш, Непал и Киргизстан

Хотелиери очакват ръст на туристите от 10-15%...

един час ago

Йотова за частната детска болница: Много правителства се пазеха от това

Тя се надява това да не спре строежа на държавната...

2 часа ago

170 000 българи празнуват Великден в чужбина, от тях 58 000 в Гърция

4,2 млн. за една година пътуват средно по шест пъти...

2 часа ago
image0 (9K)