Кексът и гладът

СКАНДАЛ! Мамят ни с менте на оцет от петролни деривати

Оцетът е резултат от естествена ферментация на вино, плодове, плодово вино и етилов алкохол. За разлика от него, заместителят му имат синтетичен произход и се произвеждат от петролни деривати, което ги прави вредни за здравето и изключително неподходящи за консервиране на туршии и зимнина.

[ad id=“225664″]
Ето защо експертите съветват потребителите да четат внимателно етикета, за да избират натурален оцет. Много често в магазина заблуждението идва именно от неясното етикетиране. Имитациите са предпочитани и заради по-ниската им стойност.
Някои производители използват графични трикове, за да измамят потребителите. По-голям шрифт и по-ярък цвят за изписване на “ябълков” или “винен” лъжат, че оцетът наистина е такъв. При някои продукти изписването на думата “оцетен” е с намаляващи  букви, а “заместител” е с дребен шрифт. На етикета може да бъде видяно дори неправилно изписване на синтетичната оцетна киселинност.
Често пъти потребителите съвсем умишлено са подвеждани чрез снимка на зеленчуци, буркани, зимнина и надпис “за консерви“, че този продукт има свойствата на натуралния оцет. Снимки на грозде или ябълки и думи като “оцетен”, “винен” и “ябълков” целят директно да внушат, че това е оцет, а и бутилките са идентични с тези на оригиналния оцет.
При някои производители нарушението пък включва поставянето на добавки в продукта, дори съдържание на витамини. Бе даден пример с продукт, за който на етикета се твърди за наличие на витамин С с надпис “Ябълков оцет с натурален пчелен мед и витамин С”. Установено е и наличието на продукти със серен диоксид и с липса на информация за състава.
За да бъдат отбелязани качествата на оцета, обаче, той трябва да отговаря на определени изисквания. За да бъде наречен “винен оцет” например, течността в бутилката трябва да е получена чрез оцетнокисела ферментация на виното. За означения като “ябълков оцет” и “плодов оцет” е нужно да са произведени чрез ферментация на съответната плодова смес.
Киселинното съдържание на винения оцет е минимум 6% (съдържание на оцетна киселина – 60 г/л). На плодовите оцети това съдържание е минимум 4,5%.

 

Нарушенията на производителите на фалшив оцет понякога са в много големи мащаби. През миналата година Агенцията по храните откри само за месец над 8000 бутилки с оцетни заместители.
Експертите са категорични, че това е ситуацията в големите градове, а в по-малките населени места нарушенията са в пъти по-големи и плашещи. Според актуалната статистика продажбите на оцетни заместители имат по-висок дял от натуралните продукти 56 срещу 44%.
Имитацията, направена от вода и Е-та (химикали), често е опасна не само за туршията, но и за здравето. Такива храни не трябва да се дават на деца под 7 г.
Е 260 в повече от допустимите 6% може при консумация да доведе до силни химични изгаряния при контакт с лигавицата или кожата, защото тя е силно токсична при високи концентрации.

[ad id=“225664″]
Един от начините за предпазване на потребителите е истинският оцет да бъде разграничен от ментетата и двата вида да са позиционирани на отделни рафтове в магазините. В момента масово синтетичната оцетна киселина е на рафта с истинския оцет, което може да се смята за заблуждаваща търговска практика.
“Ние се движим по регламентите на европейското законодателство. Имаше доста промени в тази област, които сме отразили. Много от тях са в посока да се облекчава много режимът на регистрация, заявления и документация за всички, които произвеждат оцет. Всичко минава в електронен вид”, коментира казуса Красимир Коев, изпълнителен директор на Агенцията по лозата.
През тази седмица се очаква да бъде обсъждан нов закон за виното, но в него няма да е записано изрично, че натуралният оцет и заместителите трябва да са разделени, както е с млечните продукти, които съдържат палмови мазнини, защото това е политика на веригите и магазините, които го продават.
Понастоящем търсенето на оцет от естествени продукти от потребителите рязко се повишава, твърди Коев. Поради това той смята, че е въведен значителен ред в предлагането на оцет и неговите заместители. С новите текстове в закона разликата ще е още по-ясно диференцирана.

пик.бг

редактор

Share
Published by
редактор

Recent Posts

Славия и Арда се занулиха на Овча Купел

"Белите" вече са без шансове за седмото място...

22 минути ago

Возим се на влак по нови цени от утре

Скокът на някои от билетите е 20%...

38 минути ago

Почина депутатът от ПП-ДБ Петя Ставрева

Тя бе председател на ПП "Обединени земеделци"...

39 минути ago

Великденското завръщане: Тежък трафик по магистралите с леки инциденти

Няколко леки катастрофи има на АМ "Тракия"...

един час ago

Кой ще победи на 100 м – Мбапе или Юсейн Болт?

Спринтьорът хвърли ръкавицата към футболиста на ПСЖ...

2 часа ago

Кой доносник, кой борец… Петков семейно на плажа Корал

Направи и няколко намека по последния скандал...

2 часа ago
image0 (9K)