СКАНДАЛ: Тръгна черен пазар за ваксините

Предупрежденията на „Европол“, че ваксините срещу COVID-19 може да се превърнат в обект на посегателства, както и на престъпления чрез черен пазар, вече се оправдават, включително в България. Въпреки масовия скептицизъм, с който Comirnaty бе посрещната у нас на 26 декември, се оказва, че вече се е разразила незаконна схема за флаконите, информират източници на Lupa.bg.

Тя не касае пряко продаване на ценната суха субстанция, която се дилатира в специален инжекционен разтвор, а за търгуване на имена и списъци за имунизиране по Националния ваксинационен план.

Между 500 и 1000 лева предлагат щедри купувачи на онези от първа и втора фаза на плана, които не са се вписали в предварителните регистри, да го сторят, а на тяхно място в кабинетите и фургоните на болниците, да се явят те. Често това били хора под 65-годишна възраст, които не са в най-рисковите групи, не работят на „първа линия“, и до тях ваксината би стигнала по план чак през късната пролет, каквито заявки дава държавата. Затова били готови да платят не за самата инжекция, а за място. Това обаче не им дава възможност да се сдобият със сертификата, издаван от Министерството на здравеопазването, за който и премиерът Бойко Борисов предупреди, че скоро може да се превърне в универсален документ, подобен на пасавана или личната карта, предупреждават свидетели на схемата.

По наша информация „места“ за боцване се търгували сред редиците на социалните учреждения като персонал на старчески домове, и МВР редиците. До 40% са засега заявките за доброволна ваксинация от тези структури, което означава, че над 60 на сто от предвидените дози ще останат „свободни“.

Публикувано със съгласието на BNews.bg

 


image0 (9K)