Скок и при цените на кафето, вече ще пием предимно Робуста

Изменението на климата ще доведе до ръст в производството на кафе Робуста. Съвкупност от фактори влияе за повишаването на цените на кафето тази година. На първо място това са сушата и след това ниските температури в Бразилия, тайфуните в Китай, както и политическата нестабилност в някои държави и ковид кризата. Това каза Десислава Йорданова, търговски директор в Almacena Platform, в предаването “Бизнес старт” с водещ Христо Николов.

Фючърсите на сорта Робуста достигнаха 4-годишен връх преди дни и надвишиха нивото от 2000 долара на тон, а в началото на април цената беше 1300 долара, което прави увеличение от над 50% за периода.

Сортът Арабика също поскъпна и достигна до рекордни нива от 2011 г, насам – близо 4800 долара на тон.

Бразилия е най-големият производител на сорта Арабика и всички разчитат и очакват данните за новата реколта, включително отражението на климатичните промени.

“Арабика ще става все по-трудно да се произвежда, защото е по-деликатно кафе и изисква повече грижи. А прекалено високите температури не влияят добре на кафето. За това доста производители на кафе ще се преориентират от Арабика към Робуста”, обясни гостът.

Напоследък има затруднения с доставките от Виетнам и Колумбия, производители номер две и три в света на черното злато. Гостът допълни, че Виетнам е най-големият производител на сорта Робуста и ковид кризата затруднява допълнително доставките. В Колумбия проблемите с реколтата датират от години, а политическите проблеми от май месец допълнително ги задълбочават.

Доставките на кафе от Южна Америка, Азия и Африка за европейския пазар закъсняват с поне 3 месеца, транспортните разходи сe увеличават и има недостиг на контейнери, обясни Десислава Йорданова. Поскъпването на кафето на едро ще доведе и до повишаването на цената му в търговската мрежа и заведенията. Гостът коментира, че отражението върху пазара на дребно ще се усети след няколко месеца.

Десислава Йорданова сподели, че в северната част на Европа се пие повече Арабика, а колкото повече се слиза на юг – Робустата се оценява повече.

Увеличава се търсенето на висококачествено спешълти кафе (specialty coffee) на Стария континент, отбеляза още събеседникът.

Повече за кафето може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

https://www.dnes.bg/………….


image0 (9K)